Најновије

Борбе код Марјинке и Широкина, Украјинци гранатирају делове Доњецка и Горловке

Ноћас код Марјинке – недалеко од Доњецка – почела битка између украјинске 28-ме механизоване бригаде и припадника Републиканске гарде Доњецке Републике.
Доњецк (Фото: РИА новости)

Доњецк (Фото: РИА новости)

Два кварта Доњецка су под артиљеријском ватром украјинске армије. Истовремено су Украјинци почели да из правца Ђержинска, Мајорска и Кодема туку Горловку. Артиљеријски дуели су у току и код Широкина које се налази источно о Мариупоља. Друга фигура у врху Републиканске гарде Едуард Басурин упозорио је да Кијев спрема велику војну офанзиву за крај маја и да зато и даље примиче наоружање и војну технику „линијама раздвајања”. „Наши извиђачи регистровали су кретање 27 украјинских тенкова из Јегоровке према Горловки. Јужно од Карловке, Украјинци су сакрили тенкове и другу оклопну технику. Поред Волновахе праве озбиљну отврђену зону са великом количином ратне технике”, објаснио је Басурин. Председник ДНР Александар Захарченко – реагујући на изјаву Петра Порошенка да ће у састав Украјине вратити и Крим и Донбас – поручио је званичном Кијеву: „Још није цела територија Доњецке Републике под нашом контролом. Има градова и насеља која су под чизмом окупаната. Наш задатак је да своју земљу ослободимо свим доступним средствима и да бранимо од сваке претње. Формирали смо борбено способну армију која је прошла обуку кроз борбе и то платила својом крвљу”. Истовремено је један од политичких лидера ДНР – Мирослав Руденко – изјавио да се Кијев одрицањем од „совјетског наслеђа” одрекао још неких делова теиторије: „Ни у састав Украјинске народне републике, ни у Хетманат Скоропадског, ни у једнодневну „државу” коју су прогласиле присталице Степана Бандере 1941-ве, нису улазиле ни Доњецко-Криворошка република, ни Одеска Совјетска Република, ни Република Таврида (Крим). Уосталом, наш парламент већ прогласио државни континуитет са Доњецко-Криворошком Совјетском републиком ”. Овоме треба додати и изјава Олега Царјова, председника обједињеног парламента ДНР и ЛНР: „Доњецка и Луганска Република су привремено замрзнуле пројекат „Новоросија” и своје државно уједињавање. Али, ако Кијев наруши примирје – тај процес може бити настављен. Штавише, ако се Украјина распадне – спремни смо да помогнемо свим њеним деловима којима буде потребна”.
Прочитајте још:МАРИНЦИ И АРТИЉЕРИЈА: Кулминација руско-кинеске вежбе у Медитерану (ВИДЕО)ПОБУНА У КИЈЕВУ: Сукоб демонстраната и полиције око парламента! (ВИДЕО)
Извор:fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА