Најновије

Le Temps: Одеса је следећа!

ШВАЈЦАРСКА - Швајцарски лист "Le Temps" објавио је текст у којем се бави украјинским ратом и градом Одеса који представља проруску тачку на територији која није захваћена ратом, односно, град који је под контролом регуларних украјинских власти.
Злокобни 2. мај у Одеси (Фото: ЈуТјуб)

Злокобни 2. мај у Одеси (Фото: ЈуТјуб)

Овај лист подсећа на 2. мај 2014. године, дан када се десио страшан масакр над грађанима проруске орјентације. Подсећамо, тог 2. маја је запаљено више десетина људи у згради Синдиката у центру Одесе, а како лист наводи, до процесуирања и истраге поводом овог случаја никада није дошло и кијевске власти ни не намеравају да се баве овим злочином, иако човек по имену Марко Гордиенко, вођа једне националистичке екстремне украјинске групе, јавно преузима одговорност за овај масакр. Наиме, Гордиенко тврди да је тај "крвави" догађај од историјског значаја за Украјину, те да је тим паљењем зграде спречен већи конфликт у Одеси. "2. мај је наша победа. Крвава, али важна победа. Да није било тога, сада би овде имали прави рат са хиљадама жртава, а не десетинама жртава." - говорио је својевремено Гордиенко, наводи швајцарски лист. Подсећамо, у згради Дома синдиката страдало је 48 људи који су изгорели у пожару, а неки су погинули скакајући са спратова зграде у циљу да избегну ужасну ватру. Према Гордиенку, ужасни масакр је имао и утицај на проруско становништво да се умири, али ствари изгледа нису баш такве какве се чине њему, наводи "Le Temps". У последњих годину дана, организовано проруско становништво је спровело низ милитантних акција против кијевске војске. Паљена су складишта, дизани теретни возови у ваздух, минирани мостови и пруге... Није било људских жртава, али је причињена велика штета и послата порука отпора кијевским властима, оцењује швајцарски лист. У Одеси делује тајна организација која себе назива "Одески партизани" и у задњих годину дана је та група људи извела низ акција, те је Одеса у посебном фокусу безбедоносних служби Украјине, што се видело и ове године при обележавању дана сећања на масакр у Одеси, када је Кијев одлучио да на улице Одесе изведе дан раније цео батаљон и једну специјалну јединицу. Град је практично био потпуно окупиран, а и ухапшена су два грађанина у самом центру града.
Прочитајте још:НАТО будно прати Војводину и са њеном опаком злоупотребом калкулишеПРЕД ОВИМ СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА ДРХТИ ЦЕО СВЕТ: Путин је луд за њима, а да није њих, ни Срба ни Србије не би било! (ФОТО)
"Le Temps" пише да је Одеса место на којем је најизвесније да избије оружани устанак против Кијева и да је Одеса заправо ново жариште које ће највероватније експлодирати, што се временом ситуација буде више и више погоршавала. Швајцарски лист наводи да радикалне групе које себе сматрају "украјинским патриотама" често "патролирају" улицама Одесе са циљем застрашивања проруског дела становништва и да такве групе практично представљају групе које су се одметнуле од закона и законских институција украјинске власти. Понашање ових радикалних група само додатно диже тензију и распирује нетрпељивост између проруског становништва и оног дела грађана који себе сматрају Украјинцима и на страни су кијевских власти. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА