Најновије

Блејзер признао да је ФИФА примала мито

Бивши високи званичник Међународне фудбалске федерације Чак Блејзер рекао је истражним органима ФБИ да је ФИФА узимала мито за Мундијал у Француској 1998. и Јужној Африци 2010.
Блејзер признао да је ФИФА примала мито (Фото: english.cri.cn)

Блејзер признао да је ФИФА примала мито (Фото: english.cri.cn)

Блејзер, иначе амерички грађанин, тајно је сарађивао са америчким истражним органима, признајући у оквиру нагодбе да је крив по 10 тачака оптужнице за корупцију, пренела је агенција Ројтерс. Управо Блејзерово сведочење помогло је америчким властима да створи основ за покретање масовне истраге корупције у ФИФА, која је прошле среде довела до хапшења седморице ваничника ФИФА у Цириху, а потом и до оставке првог човека ФИФА Сепа Блатера. Блејзер је био цлан Извршног комитета ФИФА у периоду од 1997. до 2013., а био је и генерални секретар КОНКАКАФ-а од 1990. до 2011. "Пристао сам да заједно са још неколико особа омогућим примање мита у вези доделе организације Мундијала у Француској 1998.", рекао је Блејзер америчком судији Рејмонду Дирију током интерног саслушања 25. новембра 2013. године. Он је такође, признао да је у периоду од 2004. до 2010. у сарадњи са осталим члановима Извршног комитета ФИФА пристао да прими мито како би се помогло Јужној Африци да добије организацију СП 2010. Иначе, Јужна Африка је у међувремену признала да је новац уплаћен, али да је био намењен за помоћ развоју фудбала у карипском региону и да се није радило о подмићивању. Блејзер је такође признао да је примио мито за још пет такмичења КОНКАКАФ-а - Златни куп и то у периоду од 1996. до 2003. Седамдесетогодишњи Блејзер један је од оптужених за корупцију који се изјаснио кривим и тајно одлучио да сарађује са америчким истражним органима.
Прочитајте још:РАСПЛЕТ ЧИСТКЕ: ФБИ истражује доделу домаћинстава СП Русији и КатаруФУДБАЛСКИ РАТ: Блатер ипак поднео оставку
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА