Најновије

The New York Times: Бела кућа ускоро укида санкције Русији

ЊУЈОРК - Утицајни амерички лист Њујорк Тајмс пише о сукобу у врху америчких власти који се разбуктава због тога што је Америка приморана да укине санкције Русији.
Кип слободе (Фото: Pixabay)

Кип слободе (Фото: Pixabay)

Наиме, Пентагон жели да Бела кућа и амерички Конгрес укину санкције Русији, јер због санкција не могу да наставе стратешки важне пројекте у области развоја ракетних система и спровођења космичких мисија. Ови пројекти су рађени у сарадњи са Русијом, те је Пентагон покренуо снажну иницијативу за укидањем санкција против Русије. Џон Мекејн, амерички сенатор, највећи је противник ове иницијативе, наводи Њујорк Тајмс и истиче да Мекејн оптужује Пентагон да је под утицајем компанија које остварују велики профит на пословима развоја ракетних система и космичког истраживања. Мекејн је истакао да су појединци из компанија које раде за Пентагон у "блиској вези са руским председником Владимиром Путином". Он је навео да ће појединци из Пентагона од посла који желе да излобирају укидањем санкција против Русије зарадити преко 300 милиона америчких долара. Министар одбране, одбране, односно први човек Пентагона, Ештон Картер, упутио је званично писмо америчком Конгресу у којем је истакао да је развој космичких истраживања и система у застоју, те да је подхитно потребно укинути или бар раслабити санкције против Русије. Исти допис је потписао и први човек обавештајно-војних служби, Џејмс Клепер. Пентагону је пословање са Русијом од приоритетног значаја, јер су направили застој у развоју система неопходних и за војску и за обавештајне службе, а посебно у развоју космичких система, наводи амерички лист. Од Русије се набављају важне компоненте за развој ракетних система, а њих због санкција више није могуће набавити, пише Њујорк Тајмс.
Прочитајте још:Убрзано наоружавање Украјине – 11 земаља доставља оружје Кијеву!Путин иде код папе Франциска!?
Оваква иницијатива никако не иде у корист дела америчке политичке елите која "рат против Русије" види као најважнију геополитичку активност САД-а. Представници компанија Боинг и Локхид Мартин, најзначајнијих компанија за области авијације и космичких истраживања и развоја, такође су упутили писмо америчком Конгресу и подржали иницијативу Картера и Клепера. Подсећамо, стање у области космичког развоја у САД-у је у тешком стању, па су и представници НАСА још пре неколико месеци апеловали јавно на председника САД-а, Барака Обаму, да у буџет уврсти нове ставке подршке космичког развоја. НАСА је због ових тешкоћа покренула и јавну кампању у Америци путем видео спотова и јавних трибина. Све ово говори да су тезе сенатора Мекејна неосноване и да је по свему судећи област космичког развоја још једна сфера у којој је Америка увођењем санкција Русији направила проблем сама себи, односно, да министар одбране САД-а, Ештон Картер, говори истину. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА