Најновије

"Србија је мост између Москве и Брисела. Само да не пукне"

"Србија може да игра кључну улогу у развоју бољих односа између Русије и Европске уније", изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц.

Мартин Шулц (Фото: Википедија)

Мартин Шулц (Фото: Википедија)

- Србија има снажне историјске везе са Русијом и стога може да делује као "мост повезивања" између Москве и Брисела - рекао је Шулц.

- Србија би могла да постане пример где идеје и моралне вредности и Русије и ЕУ коегзистирају и чак напредују, због чега је важно да Брисел ради на томе да Србији буде одобрено чланство у ЕУ - додао је Шулц. Шулц, који се управо вратио из посете Београду, рекао је да ће ЕУ и Србија почети процес придруживања ове године. - Нормализација односа између Русије и ЕУ уз помоћ Србије, главни је разлог зашто Брисел треба да ради на томе да ова балканска држава постане чланица ЕУ - изјавио је бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини, који такође подржава идеју Шулца. - Два фактора чине чланство Србије од суштинског значаја за ЕУ. Прво, ми говоримо о највећој и најнапреднијој држави у региону Балкана. Ово је фактор регионалне безбедности и стабилности, који Европа не може да игнорише - рекао је Фратини. Фратини је, међутим, истакао као важно да се на Србију не врши превелики притисак, односно да се од ње не захтева да пребрзо прихвати захтеве за чланство у ЕУ. - Такође, ни под којим околностима, Брисел не треба да врши притисак на Србију да бира између ЕУ и Русије, узимајући у обзир срдачне односе Београда и Москве - поручио је Фратини. - Уколико се на Србију изврши превелики притисак или се она примора да бира између будућег чланства у ЕУ и очувања срдачних односа са Русијом, то би могло ту државу да доведе на ивицу катастрофе, као што се догодило у Украјини - сматра Фратини. - ЕУ је направила велику грешку када је приморала Кијев да изабере између ЕУ и Русије - казао је Фратини. Да Брисел није притискао Кијев да прекине своје историјске везе са Русијом, већ радио на томе да Украјину приближи Европи, у исто време допуштајући Кијеву да има посебан однос са Москвом, та држава не би била на рубу колапса, навео је Фратини. - Покушаћемо да не направимо ову грешку поново са Србијом - додао је Фратини.
Прочитајте још:СНС: Пајтићева министарка потрошила пола милиона!Вашингтон запретио Тачију, Харадинају…„Ако се Србија и Босна побију, Дрина ће поново бити мутна од крви“
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА