Најновије

Весли Кларк: Радикалну муслиманску омладину одвојити у логоре!

САД - Командант снага НАТО-а које су бомбардовале Србију 1999. Весли Кларк предложио је да се у Америци и другим западним земљама уведе сегрегација и тако „радикализована муслиманска омладина” одвоји од остатка „нормалног друштва”.
Весли Кларк (Фото: ЈуТјуб)

Весли Кларк (Фото: ЈуТјуб)

Пензионисани амерички генерал је, коментаришући недавни исламистички напад у Тенесију и убиство четворо маринаца, предложио да се исламски неистомишљеници стрпају у логоре попут оних у које су САД током Другог светског рата депортовале Американце јапанског порекла. „Морамо да идентификујемо људе који ће вероватно бити радикализовани. У Другом светском рату, ми нисмо рекли да је слобода говора ако неко подржава нацистичку Немачку, већ бисмо их ставили у логор, као ратне заробљенике. Ако ови људи не подржавају САД, нелојални су, у реду, то је њихово право, а наше право и обавеза је да их одвојимо од нормалне заједнице док траје конфликт”, изјавио је Кларк у интервјуу за телевизију Ем-Ес-Ен-Би-Си. Он је, како преноси сајт „Интерсепт”, додао да је ова политика нужна јер су САД у рату против терориста и Исламске државе Ирака и Леванта (Идил). Генерал, најпознатији по војној интервенцији против Београда, овим је изјавама испровоцирао мноштво негативних коментара на друштвеним мрежама. Корисници „Твитера” и других платформи изражавају револт због тога што би Кларк у логоре депортовао грађане који нису починили никакав злочин, већ само имају извесно мишљење. Идеја да би амерички држављани могли бити интернирани због исламских уверења или због тога што влада предвиђа да би они једног дана могли бити радикализовани – за многе је нечувена.
Прочитајте још:Вучић ће се ипак видети са Бајденом!?ПУТИН НАЦИЉАО РУМУНИЈУ: Долетели бомбардери Ту-22М3 на Крим!
Кларк је призивао логоре у које су САД током сукоба са Силама осовине слале своје држављане искључиво на основу њиховог јапанског порекла, при чему многи од њих нису говорили јапански нити су икада били у Јапану. Они нису имали везе са Токиом, нити са нацистима, како је Кларк сугерисао. Али, завладала је параноја да су Американци јапанског порекла или јапански имигранти и даље верни земљи предака и да ће помоћи Јапанцима ако изврше инвазију на САД. Указом о измештењу 1942. више од 120.000 људи приморано је да прода куће и радње и смести се кампове са баракама, ограђене бодљикавом жицом и војском која је имала наређење да пуца ако неко проба да побегне. Кларк је на „Твитеру” потврдио ставове исказане у интервјуу, одговарајући критичарима да су „грађани САД који бирају Идил – шпијуни, непријатељи у борби, или и једно и друго. Влада треба да их одвоји од нас осталих”. Извор: Политика (Ј.С.)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА