Најновије

РАЗБИЈАМО МИТОВЕ: 9 погрешних веровања у вези дијета!

Када је реч о кориговању тежине, постоје многобројни савети који су се показали бескорисним. Зато је важно да их се одмах ослободите и окренете се здравом начину живота. Резултати ће бити ефикасни и дуготрајни, а ваш струк- никада тањи!
Одаберите храну по свом укусу! (Фото: Pixabay)

Одаберите храну по свом укусу! (Фото: Pixabay)

Мит: Детоксикација вам може помоћи да изгубите тежину

Многи од нас не полазе од намере да се држе ултра строгог режима исхране до краја живота, и то са добрим разлогом! Ово размишљање вас само може довести до неуспеха. Зашто? Најчешће се деси да се људи стриктно придржавају свог новог плана исхране, смршају неколико килограма, а затим се одмах након тога баце на најновији чоколадни сладолед. Зато је много боље да уведете мале али делотворне промене у вашу исхрану него да се окренете чишћењу организма, одбацујући чврсту храну. Једноставно 3 дана чишћења соком или 22 дана чишћења вегетеријанском храном, неће учинити да изгледате као Бијонсе.

Мит: Морате се одрећи одређених намирница да бисте изгубили на тежини

Многи сугеришу да је за мршављење најбоље да се из исхране избаци глутен, шећер, млечни производи, угљени хидрати и месо. Са друге стране, елиминацијом појединих хранљивих материја или групе намирница, можете да успете да изгубите килограме на почетку, али то је углавном због промене понашања. Ако избаците шећер, ви вероватно нећете јести колаче које бисте иначе јели сваког другог дана? У томе се крије тајна. Такође, важно је да знате да већина алтернативних намирница се заправо састоје од додатих калорија или неки неизгорљвих сатојака- тако да је права ствар много здравија! Осим ако не постоји медицинска потреба за избегавањем одређене врсте хране, заобиђите ову стратегију.

Мит: Производи из продавница здраве хране су бољи за вас

Без обзира где купујете намирнице, увек морате да читате декларације. Иако постоји тврдња да је производ органски, најчешће на амбалажи не постоји тачно истакнут садржај. Када је реч о производњи хране, будите сигурни да не постоји тако јасно и добро обележена декларација природних производа. На пример, неки јогурти су означени да садрже искључиво природне ароме, а са друге стране, оно што није истакнуто јесте да уствари рецимо садрже 40 грама шећера по шољи.

Мит: Здраве масти могу помоћи у губљењу килограма

Тачно је да дијете које се заснивају на здравим мастима, могу да додају килограме. Састојци као што су кокосово уље, орах и авокадо су здраве намирнице само до неке границе. Да, то јесу здравије врсте масти, али то не значи да не би требало да постоји ограничење у уносу. Када кувате, обратите пажњу на прецизно мерење уља које користите, како бисте задржали калорије под контролом.

Мит: Свако има дан за "варање"

Да и не. Ова стратегија је изузетно ефикасна за неке људе, али не за све! Ако се недељни дан "за варање" искористи лоше, он може да поремети дијету и сав напор који сте уложили у вежбање. Многи људи дан у коме могу да једу шта год пожеле, замисле као дан у коме треба јести све што им падне на памет, што резултира у додавању телесне масе, уместо кориговању. Друга опасност: Следећи дан може бити веома тежак за враћање на прави пут, па ћете се тешко покренути и у теретану. Уместо тога одаберите одговарајући оброк, ужину или десерт и уживајте све до последњег залогаја!

Мит: Не треба да вежбаш ако си на строгој дијети

Када је у питању губљење килограма, тачно је да је исхрана важнија од тренинга. Али то не значи да треба да прескочите вежбање у теретани. Остати у форми је веома важан сегмент за очување здравља, као и за борбу са хроничним болестима, попут дијабетеса и срчаних обољења. Чак и ако сте достигли идеалну тежину, физичка активност и даље треба да буде заступљена у вашем животу. На срећу, за то вам не треба много времена. Једна студија је показала да су они који су одвојили 30 минута на један дан, били успешнији у губљењу килограма, у односу на оне који се нису бавили физичким активностима.

Мит: Одређене намирнице могу убрзати метаболизам

Нека истраживање су показала да поједини зачини делују повољно на метаболизам. Љута храна и пића, попут зеленог чаја могу да подстакну његову функцију. Али ако мрзите зачињену храну или не уживате у испијању чаја, немојте то да радите! Дакле, ако не волите - није вредно тога. Уместо тога определите се за тренинг за јачање целокупног тела. Почните са знојењем.

Мит: Када урадите кардио вежбе у трајању од 30 минута, можете се одмарати цео дан

Укључивање физичке активности у свакодневну рутину је ефикасан начин да се каже здраво "јо-јо" ефекту. Иако ће кардио тренинг позитивно утицати на ваш метаболизам, не можете провести остатак дана седећи за столом, или лежећи на каучу. Студија је показала да је за успешно губљење килограма и одржавање те тежине неопходно константно кретање. Пронађите мале начине да останете активни, нарочито ако радите у канцеларији. Користите степенице уместо лифта, стојите када разговарате на телефон, и одвојите време за лагане шетње.

За раван стомак је важна исхрана

Нажалост, исхраном не можемо да утичемо на специфичне области нашег тела. Када нутриционисти причају о храни за раван трбух, они обично мисле на оне који могу да смање непријатне гасове и надурост- а не заправо обим вашег струка или стомака. Зато пробајте да у исхрану уводете нискомасне млечне производе, житарице, свеже воће и поврће.
Прочитајте још:
Извор: Елле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА