Најновије

(ВИДЕО) САРАЈЕВО ПОД ОПСАДОМ: Хиљаде радника пред парламентом траже своја права!

САРАЈЕВО - Неколико хиљада радника протестује у Сарајеву испред зграде Федералног парламента где се одржава седница Дома народа Парламента Федерације на којој треба да буде разматран Предлог закона о раду.
Протести у Сарајеву (Фото: ЈуТјуб)

Протести у Сарајеву (Фото: ЈуТјуб)

Радници самостално и организовано пристижу на протесте из свих градова Федерације БиХ. Велики број полицајаца и припадника специјалних полицијских јединица обезбеђује скуп, али и стране амбасаде које се налазе близу Парламента. Протесте радника организовали су представници Савеза самосталних синдиката БиХ, како би исказали незадовољство предложеним законом о раду сматрајући га "робовласничким и лошим за раднике, а добрим за власт". Радници траже да се повуче Предлог закона, на који имају 26 примедби. Представници Савеза самосталних синдиката БиХ поручили су да је синдикат био спреман да разговара о Закону о раду, али да је Влада ФБиХ самовољно и без сагласности Економско-социјалног већа усвојила Предлог закона о раду и упутила га у парламентарну процедуру. У Дому синдиката у Сарајеву касно синоћ одржан је састанак представника Владе Федерације БиХ, које је предводио премијер Фадил Новалић, са представницима Савеза самосталних синдиката БиХ у вези с тим законом. Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је рекао да се са представницима синдиката није могао постићи договор "иако су представници Владе нудили разне опције". "Мени је због тога жао и ја вам морам рећи да ћемо ми овог четвртка ићи у редовну процедуру. Нудили смо све варијанте, ни на једну се није пристало", казао је Новалић. "Разумемо забринутост грађана поводом реформи радног законодавства, али постоје добри разлози за оптимизам јер ће нови Закон о раду омогућити доста нових прилика за запослење", саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ. Доношење новог Закона о раду сматра се једним од најкрупнијих системских питања у Босни и Херцеговини који ће бити одвојено решаванo на нивоу два ентитета - Федерације БиХ и Републике Српске. Председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић оценио је да је закон о раду "најбитнији закон унутар реформске агенде". "То је закон који ниједна држава у ЕУ, а ни државе у региону које нису чланице ЕУ није успела да избегне. Морала га је донети ако је хтела да поправи стање и омогући реалном сектору да 'дође до ваздуха' и појача и интензивира процес запошљавања у земљи", саопштио је Изетбеговић и истакао да "тај закон нема алтернативе".
Прочитајте још:АНТИСЕМИТСКИ ГОВОР ФРАЊЕ ТУЂМАНА: Жуто-зелени врагови! (ВИДЕО)ПОЛИТИЧКА ЗЕЛЕНА ТРАНСВЕРЗАЛА: Изетбеговића саветује Турчин, а Ердогана БошњакНЕ ЖЕЛЕ ДА СЛАВЕ ЗЛОЧИН: У Ријеци се организује контра-Олуја
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА