Најновије

Јеремић и Тадић без подршке

Државни врх још није разматрао хоће ли Србија истаћи свог кандидата за место генералног секретара УН па самим тим ни опције да то буду Борис Тадић или Вук Јеремић - рекли су извори блиски Влади.
Вук Јеремић и Борис Тадић (Фото Јутјуб микс)

Вук Јеремић и Борис Тадић (Фото Јутјуб микс)

Иако из СДС званично негирају да је њихов лидер заинтересован за фотељу Бан Ки Муна, већ кажу да му је приоритет опозиционо деловање на домаћој политичкој сцени, наши саговорници преносе да у странци коју је основао, Тадић од почетка није скривао да има међународне планове. Наводно, осим најјаче позиције на Ист Риверу, имао је амбицију и да дође до неке од функција у Социјалистичкој интернационали. Откако је завршио председничку каријеру, лидер СДС годишње одлази у више десетина иностраних посета, а такву динамичну активност објашњава тиме да као бивши шеф државе и члан многих међународних организација често добија позиве за учествовање у различитим мисијама и конференцијама, за одржавање предавања на универзитетима... Србија још има времена да извага хоће ли имати свог адута у трци за место "светског посредника", а како је сада ред да на њега дође представник Источноевропске групе, неке владе у региону већ су стале иза својих фаворита. Тако, Љубљана даје подршку бившем председнику Данилу Тирку, а Бугарска Ирини Боковој, актуелној генералној директорки Унеска. И црногорски медији су спекулисали да би њихов шеф дипломатије Игор Лукшић могао да добије подршку владе за ову мисију, али да се још "испитује терен" у региону. Како се лобирање захуктава, у међународним кулоарима се пронео став да би нови генрални секретар требало да буде жена, први пут у седам деценија откако постоји светска организације. То је у први план избацило нова имена која нису из наше групе земаља, попут бивше новозеландске премијерке Хелен Кларк или чилеанске председнице Мишел Башеле. Генерални секретар УН именује се на Генералној скупштини уз препоруку Савета безбедности, тако да је сваки кандидат изложен могућности вета неке од сталних чланица "светске владе". Тако су САД својевремено спречиле Бутроса Галија да стигне до другог мандата.

Улазак у владу, Дачић хорор

Уколико би Тадић "отворио карте" и обелоданио да је заинтересован да уђе у трку за наследника Бан Ки Муна, то би истерало на чистац односе унутар Владе према лидеру СДС, који је од формирања коалиције СНС-СПС "виђен" као неко ко би у одређеном тренутку могао да замени Ивицу Дачића. Сам Дачић је недавно оценио да би улазак Бориса Тадића у Владу био "хорор", док је Тадић небројено пута рекао да је немогуће да буде део тима у коме је и СПС.
Прочитајте још:ДСС: Волфрам Мас је одувек био непријатељ СрбијеФактор Плус: Срби највише воле Вучића, а најмање Пајтића, Шутановца и АнтићаПредложена резолуција о геноциду на Косову
Извор: Вечерње новости  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА