Најновије

НИКО НЕ ОСУЂУЈЕ КИЈЕВ: ЕУ и ОЕБС констатују ескалацију сукоба у Донбасу

БРИСЕЛ – Европска унија саопштила је данас да све учесталији напади у областима под владином контролом на истоку Украјине, крше мировни споразум постигнут са проруским снагама фебруара ове године.
Рат се наставља... (Фото: ЈуТјуб)

Рат се наставља... (Фото: ЈуТјуб)

"Обновљена ескалација насиља... као резултат напада у неколико области под контролом украјинске владе данас и у ноћи 10. августа у Старогнатовки, крше дух и писмо Споразума из Минска", саопштила је Европска служба за спољне послове. Такође, председавајући ОЕБС и министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је да је ескалација насиља на истоку Украјине последњих дана алармантна и супротна духу Минског споразума. Дачић је, након навода о борбама у неколико области у региону Доњецка, подсетио да су све стране одговорне да поштују примирје и спрече даље цивилне жртве. Како се наводи у саопштењу ОЕБС, њихова специјална посматрачка мисија у Украјини известила је да је јуче дошло до значајног кршења примирја у областима источно и северно од Маријупоља. У оба ова саопштења, и код ЕУ и код ОЕБС-а, недостаје јасна осуда Кијева због агресивних и сталних кршења Минског споразума, што је сад попримило врхунац. Неупитно је да и ЕУ и ОЕБС знају да је Кијев крив за ескалацију сукоба у Донбасу. Недавно је чак у једном од бомбардовања био рањен и припадник мисије ОЕБС-а. Све је јасно. Подсећамо, Министарство одбране ДНР је саопштило да је устаничка армија успешно добила напад украјинске војске и спречила покушај пробоја у Маријупољ. То је јавности саопштио на конференцији за медије, Едвард Басурин, заменик главнокомандујућег армије ДНР. Претходну ноћ је дошло до грубог кршења Минског споразума. Рано јутрос, у складу са најбољим традицијама својих нацистичких предака, у реону села Старогнатовка у околини Маријупоља, украјинска армија је покушала да се пробије, али су заустављени, каже Басурин. Напад је трајао два дана и реч је о тешком артиљеријском нападу.
Прочитајте још:ДЕБАКЛ КОД ДОЊЕЦКА: Погинуо још један истакнути активиста украјинског „Десног сектора“ (ФОТО)Батаљон „Викинг“ се похвалио трофејима заробљеним од Украјинаца током битке за Белокаменку (ВИДЕО)
„Нападали су системом „Град“, тенковима и другим артиљеријским средствима. Око 7 сати јутрос су почели.“ – рекао је јуче на конференцији за новинаре, Едвард Басурин. Најжешћи напади су били код села Старогнатовка, а затим и Белаја каменка, те Петровское, где су се напади продужили све до 10 сати ујутро. Армија ДНР је запленила два тенка, једно борбено возило, један аутомобил и 18 припадника украјинске војске. Москва упозорила! Москва је већ упозорила јавно да ће уследити ескалација сукоба у Донбасу, а једно од тих упозорења је стигло из Савета безбедности РФ. Документ Стратегија националне безбедности Украјине даје могућност Сједињеним Америчким Државама да обнове наоружање и ресурсе Украјине, а онда испровоцирају ескалацију конфликта у Донбасу, рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације, Николај Патрушев. „Сасвим очигледно је да документ служи циљу даљег спровођења политике милитаризације, не уважавајући потребе становништва те земље. Документ даје могућност САД-у и НАТО-у да обнове наоружање и ресурсе Украјине, а затим да испровоцирају даљу ескалацију конфликта на југо-истоку земље.“ – каже Патрушев. Он је додао да се у документу основном претњом дефинише „војна агресија“ Русије на Украјину. Документ препоручује реформу војске Украјине, усавршавање система управљања војском, куповину савременог оружја, војне и специјалне технике, као и развијање јединица за специјалне операције према стандардима НАТО алијансе, каже Патрушев. Без обзира на то што је Москва одбацила тезу о учешћу војске Руске Федерације у сукобу, Кијев окривљује Москву за војну агресију. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА