Најновије

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Хаг штити Шешеља

БЕОГРАД - Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ пред српским правосудним органима неће одговарати због паљења хрватских застава све док поступак који се против њега води пред судом у Хагу не буде окончан. Законом који регулише сарадњу наше земље са Хашким трибуналом, прописано је да ће се поступак пред домаћим судом прекинути до окончања поступка пред Међународним кривичним трибуналом.
Шешељ (Фото: ЈуТЈуб)

Шешељ (Фото: ЈуТЈуб)

Тако лидер радикала, бар извесно време, неће одговарати ни зато што је 1. априла испред зграде београдске Палате правде запалио хрватску заставу, али ни зато што је исто то урадио пре два дана на тротоару преко пута хрватске амбасаде, на дан обележавања 20 година од акције „Олуја”. У Вишем тужилаштву у Београду за „Политику” кажу да је поводом догађаја из априла формиран предмет, али да никаква одлука није донета с обзиром на то да је „Хаг приоритет”. Чињеница да је поступак које је покренуло ово тужилаштво практично у прекиду никако не значи да ће Шешељ бити аболиран од кривице пред домаћим правосудним органима. – Поводом догађаја који се одиграо 1. априла око 13 часова испред Палате правде када је запаљена хрватска застава, Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је кривични поступак против Војислава Шешеља и других. Међутим, извештај надлежних органа о догађају од пре два дана још нам није достављен, па тако још ништа не предузимамо, наведено је за „Политику” у том тужилаштву.
Прочитајте још:Кустурица: Не може Шешељ у град!УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО: Ево како је хрватска војска убијала Србе док су бежали од Олује!
Упитан да ли је позиван да пред тужилаштвом да изјаву поводом два поменута инцидента, Шешељ за „Политику” каже да до сада никакав позив није добио, нити да очекује да ће се то икада десити. Подсетимо, лидер радикала је 1. априла запалио заставу испред Палате правде, пред почетак суђења његовом заменику Небојши Шаровићу против кога је поступак покренут због исте ствари: паљења застава Косова, ЕУ, НАТО-а, САД у новембру 2012. године. Одговарајући на питање због чега је то урадио, Шешељ је тада казао да је запалио заставу „усташке” државе која је „окупирала Републику Српску Крајину” и која је у Другом светском рату извршила геноцид над Србима, а деведесетих година прошлог века протерала око 100.000 Срба са територије „коју је окупирала”. Сличну поруку, Шешељ је упутио и пре два дана палећи хрватску заставу. Овом приликом, казао је да је Хрватска у 20. веку два пута, уз помоћ запада, покушавала да направи ту лажну државу која је починила геноцид над српским народом. Извор: Политика (М. Дерикоњић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА