Најновије

ЗАВЕЈАНА СРБИЈА: Ево шта треба да радите ако се нађете усред снежне олује

Мештани Доње Трешњице код Малог Зворника били су принуђени да уз помоћ волова склањају снег са главног сеоског пута јер механизација комуналног предузећа ретко долази до овог села па је то био једини начин да се пут оспособи и да деца оду у школу.
У снежној олуји (Фото: pixabay)

У снежној олуји (Фото: pixabay)

Снег који је готово три дана непрекидно падао у западној Србији и јужним деловима Србије потпуно је одсекао нека села од света. Драган Вучетић из Доње Трешњице каже да са његовим паром волова могу да очисте снег када је сув док када отежа од влаге, тешко то успевају и са два пара волова. - Захваљујући мештанима, који својом снагом и снагом волова скидају снег са пута, наша школа функционише и деца стижу на наставу - каже учитељ Предраг Спасојевић. И становници неколико планинских села у општини Медвеђа јуче су били одсечени због непроходних путева, а у неким селима није било струје. - Проблем су старачка домаћинства до којих може да се стигне само теренским возилима - каже председник општине Небојша Арсић, који је јуче однео помоћ у храни мештанима села Реткоцер. До удаљених планинских заселака у општини Нова Варош могло се једино пешице. - Јуче није било наставе у школи у Горњој Белој Реци јер петоро ђака није могло да се пробије кроз сметове. На појединим деоницама на падинама Муретнице ветар је нанео и метар и по снега, па смо одсечени од центра села - каже Милутин Жунић из Беле Реке. Локалне путеве у 30 села од суботе по подне непрекидно рашчишћава стотинак трактора мештана. Где они не могу да пробију, ангажују се тешка механизација и шумски трактори.

Правила Горске службе спасавања

Облачење

  1. Слојевита тања гардероба
  2. Одећа и обућа не смеју да стежу да не би зауставили циркулацију
  3. Јакна треба да је затворена око врата, кукова и на рукавима
  4. Капа треба да покрива макар горњи део ушију

Кретање

  1. Потребно је наћи заветрину, уколико се то не може избећи, окрените леђа ветру
  2. Темпо кретања по снегу не би требало да буде ни брз ни преспор

Сви путни правци чисти

У Ауто-мото савезу Србије кажу да су у уторак сви путеви првог и другог реда проходни. Снег на коловозу је од три до пет центиметара, дакле зимски услови, па возаче подсећају да обавезно користе зимску опрему. Из правца Београда Ибарска магистрала је очишћена. Прочитајте још:   Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА