Најновије

НЕВЕРОВАТНО: Ево шта су Путин и Шојгу за само годину дана урадили са руском војском (ФОТО)

Руски војни аналитичар Виктор Баранец објавио је анализу напретка руске армије у 2015. години. Бaранцев је објаснио који су највећи успеси, али и где Русија и даље каска за Западом.
Путин и Шојгу (Фото: kremlin.ru)

Путин и Шојгу (Фото: kremlin.ru)

Људи у служби

У децембру 2014. године попуна оружаних снага је била 82 посто, 2015. године она је достигла 92 посто. У пракси то су десетине хиљада војника који си попунили празне места. То нису само регрути војници, који држе оружије само 365 дана. Постоји још један „војни резултат" - проценат војника-уговораца порастао је за скоро 10 посто и сада је 362 хиљаде људи. 2015 године први пут број војника који служе по уговору био је већи од броја регрута којих је 300 хиљада. То значи да се професионални део војске се повећава. 2016. се очекује да број војника-уговорца се повећа до 364 хиљаде.

Нуклеарни "мач" подмлађен

А сада обратимо пажњу на настрашније оружије Руске Федерације – на Стратешке нуклеарне снаге земног, ваздушног и морског базирања. У службу је стављено 6 ракетних пукова са комплексом „Јарс“ стационарног и мобилног базирања. Они су убачене да замене легендарни „Топољ“. „Јарс“ надмашује тежином пуњења „Топољ“ за више од 20 посто. Конструктори си повећали могућност дужине лета нове стратешке ракете – то је више од 10 хиљада километра. Бивши начељник штаба Виктор Јесин је убеђен да ће у будућих 20 до 30 година „Јарс“ моћи да се носи са било којим системом противоракетне одбране коју Американци постављају по Европи . Обновили су се и авиационе Стратешке нуклеарне снаге – одлазеће године они су се попунили са 10 модернизованих авиона. То укључује два Ту-160, три Ту-95МС и пет Ту-22М3. Појачане и морске снаге – у стање борбене приправности су уведене подморнице – „Александр Невски“ и „Владимир Мономах“. Укупно током 2015. године Оружане снаге РФ је добила 35 балистичких ракета.

Оклоп за пешадју

Предходне године опрема за пешадију је подигнута на нови нивоу. Још увек ту Русија каска за Американацима и Кинезима, али се из године у годину смањује та предност. У руској пешадији је формирано 8 бригада различитих намена. У војску је било послато два ракетна комплекса „Искандер-М“, 1.172 тенка и осталих оклопних возила, 148 ракетно-артиљеријских система, 2.292 визила различитих намена. Као закључак: ниво опремљености модерним оружијем је 35 посто што је скоро 10 посто више него 2014. године.

Борбено крштење

Августа 2015. је основана нова врста оружаних снага – Ваздушно –космичке снаге (ВКС) које су добиле 243 летелица, 90 противавионских ракетних комплекса и 208 радарских система. А два месеца касније Ваздушно-космичке снаге прошле су борбено крштење у Сирији, где је почела војна операција против Исламске државе. Од 30. септембра авиони ВКС су направили више од 4 хиљаде борбених летова и уништили више од 8 хиљада објеката војне инфраструктуре терориста. Одлазеће године беспилотне летелице стигле су до рекордног броја у снагама Руске федерације.

Добродошли на Арктик

2015. године године руска армија је се још боље утврдила на Арктику, на руским острвима Северног леденог океана. Тамо је завршена градња још 4 војне базе. Почела је градња аеродрома и војног града на острву Земља Александра. Граде се војни објекати и по другим острвима.

Армата и остало

На Паради победе 9. маја први пут на Црвеном тргу прошао тенк „Армата“, ракетни комплекси „Бал“ и „Бастион“, самоходно артилеријско оружје „Коалиција“, нове врсте возила „Тајфун“ итд.

Рекордни ауторитет

Одлазећи године у Русије на 20 пoсто се смањио број момака који су побегли од војног рока. То значи да ауторитет војске у држави расте. 2015. године ниво поверења у оружане снаге је порастао до рекордних 87 посто. Тако још није било од времена СССР-а. Пуно момака конкуришу за место у војним академијама.
Прочитајте још:СиЕнЕн: Путинов нови документ најављује удар на НАТО
Извор: tvzvezda.ru/За Правду превела Марија Јојић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА