Најновије

Отровано 500 људи месом дивље свиње, међу зараженима има и деце!

Око 500 људи у општини Чајетина заразило се трихинелом, а само у ужичкој Општој болници у последња два-три дана прегледано је више од 300 пацијената са тегобама! Петоро са тежим симптомима задржано је на болничком лечењу и сви су у добром општем стању.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Сумња се да је месо потекло од дивљих вепрова, одстрељених лане у златиборском селу Љубиш, које се на трпези нашло уочи српске Нове године. По одстрелу месо је стигло чак до Сенте, па је у Новом Саду хоспитализовано још троје пацијената са тегобама карактеристичним за трихинелу. Сумња се да се сушено месо нашло и у слободној продаји. Милован Кнежевић, председник Ловачког удружења у Чајетини, такође је задржан на инфективном одељењу ужичке болнице. Он је објаснио како је до тровања дошло. - Узорци су ношени на анализе у ветеринарску амбуланту и оне су показале да је месо исправно. Од њега су направљене кобасице и пршута. Месо је после одстрела осушено, подељено је учесницима лова, и на овај начин је доспело до пуно трпеза. Међутим, око српске Нове године све већи број људи који су учествовали у лову и њихових пријатеља и познаника почео је да осећа тегобе - кажу у Ловачком удружењу Чајетина. - Било је ловаца из Сенте, па је месо конзумирано и у овом месту. Од пацијената ужички Завод за јавно здравље узео је узорке крви, они су прослеђени на анализе у Београд. Званични резултати анализа биће познати у понедељак. Повишену температуру и болове у мишићима већина људи који су јели заражено месо почели су да осећају средином јануара, али је, с обзиром на то да су многи месо наставили да једу, све кулминирало у протеклих неколико дана. - Месо је крајем прошле недеље поново однето на анализе, у другу ветеринарску амбуланту, у Мачкату. Ту је потврђено присуство трихинеле у месу. Одмах смо алармирали све учеснике лова и оне који су месо конзумирали. Жао нам је што се ово догодило, јер међу зараженима има и деце - нагласио је Кнежевић.

Код већине слаби симптоми

Код већине пацијената који су потражили помоћ лекара симптоми су, срећом били слаби. Сви они су упућени на кућно лечење.
Прочитајте још:ПУЦЊАВА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Тешко рањена два српска младићаМОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН У ЈАГОДИНИ: Силовао и мучио заосталу девојчицу (16) оболелу од рака!
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА