Најновије

"НАЦИСТИЧКА МЛАДА ПРОГОВОРИЛА ПОСЛЕ 3 ГОДИНЕ: Ево шта је рекла о 10 зверских убистава у којима је учествовала! (ВИДЕО)

Први пут у три и по године суђења одлучила је да проговори. Беате Чап зна да говори, било је прво што су из суднице јавили репортери.

Беате Чап (Фото: Јутјуб)

Извинила се за злочине, објавила да се променила и да данас више људе не цени по томе којој нацији припадају, него по њиховим делима.
Беати (41) се суди у Минхену за десет убистава: она, њен дечко Уве Мундлос и заједнички пријатељ Уве Бохнхардт од 2000. до 2006. године убили су девет имиграната, осам Турака и једног Грка и једну полицајку. Од 1998. до 2011. припадали су неонацистичкој тајној организацији НСУ (Националсоцијалистичко подземље) и широм Немачке пљачкали банке, убијали и подметали бомбе.
Одлука да прекине завет ћутања изазвала је запрепашћење у Немачкој где се суђење јединој преживелој чланици НСУ прати с великом медијском пажњом.
- То је врло јефтин покушај да избегне одговорност - рекла је заступница жртава Барбара Џон. Покушава да се ослободи оптужби, али неће успети, процес је при крају, пише Зидојче Цајтунг. 
То што је проговорила изазвало је шок јер је подстакло наде да је једина преживела чланица неонацистичке терористичке групе одлучила да отворено говори и тако расветли барем део непознатих информација које се већ годинама вуку око тог случаја. Како је могуће да у једној сређеној европској земљи готово деценију и по у тајности оперише група нацистичких убица?
Тројка се упознала на истоку Немачке, али су оперисали у целој земљи, од Баварске на југу до Келна на северу. Како је могуће да тајне службе нису ништа предузеле, иако је доказано да су више пута биле на трагу екстремно десној терористичкој групи? 
У свом кратком исказу пред судом Беате је унапред припремљену изјаву прочитала с папира.
- Средином деведесетих сам се идентификовала с националсоцијалистичким начелима. Али након тога је ова идентификација спласнула и данас је потпуно нестала. Данас више не бих судила о људима по њиховом националном пореклу и политичким ставовима, него по чињеницама - истакла је. Извинила се жртвама и њиховим породицама, али и поновила оно што стално говоре њени адвокати - да о убиствима није ништа знала.
- Осуђујем оно што су Уве Мундлос и Уве Бохнхардт учинили својим жртвама - рекла је у пред судом. Вероватно на наговор својих адвоката, нагађају немачки медији који преносе да је оптуженој глас био суздржан и равнодушан док је брзо и јасно читала неколико припремљених реченица. У складу с пре створеном медијском сликом о ћутљивој жени с друштвеног дна која ни у најтежим ситуацијама не показује осећања.
Беате само покушава да спаси своју кожу, прокоментарисао је Дојче веле. Била би сензација да је одлучила да расветли серију расистичких злочина, истичу, али она то није учинила.
Ипак, признала је да је учествовала у паљењу куће у којој је погинуо један човек и то је оно што и даље стоји. 
Коначно, њено обраћање се суду тумачи и као признавање сведочења изнесеног током суђења кад је бивши присталица НСУ рекао да је и он имао љубавну аферу с Беате и да вероватно није био једини осим двојице њених најближих, Мундлоса и Бохнхардта.
Процес се води пред судом у Минхену и зато што је тројка пет од десет својих жртава убила у Баварској. Беате се сама предала полицији 8. новембра 2011. Четири дана раније, Мундлос и Бохнхардт, починили су самоубиство: тог дана су опљачкали пословницу банке у Ајзенаху, градићу од 40.000 становника у Тирингији, у срцу Немачке. Побегли су с опљачканих 71.000 евра. Међутим, полиција их је приметила и открила у камп-кућици. Кад су схватили да су откривени, убили су се.
Четири дана касније Беате је покуцала на врата полиције у родном граду Јени. На питање је ли и она размишљала о самоубиству одговорила је да јесте, али да за то није имала храбрости. Прво се бранила да нема везе ни са чим, али је крајем прошле године у писаној изјави признала да је била чланица НСУ. Тврди и даље да није имала везе са злочинима, него се бавила логистиком.
У исказу је рекла да се предала јер се бојала да сама живи. Оца никад није упознала, а мајка се више пута удавала па је Беате одрасла с баком и једва завршила школовање. Потпуно је била зависна о младићима с којима је кренула у злочиначку авантуру. Суђење је почело у пролеће 2013, а крај се још не види. Извор: dailmail.co.uk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА