Најновије

САД И НАТО У ПАНИЦИ: Путин шаље 200 авиона на Балкан

Ваздухопловства руске и српске војске одржаће први пут заједничку војну вежбу на територијама Србије и Републике Српске, пренела је агенција Интерфакс. Војне вежбе два ваздухопловства биће одржане у оквиру већ најављених тактичких вежби “Барс 2016“ и у њима ће учествовати десет летачких формација руске војске, као авиони (миг-29) и хеликоптери (ми-8) Војске Србије.

Путин (Фото: РИА)

Америка да се не уплиће

Иако је званичан број летилица које ће учествовати у вежби државна тајна, незванично се помиње да ће председник Русије Владимир Путин послати више од 200 авиона ка Србији како би у потпуности демонстрирао ваздухопловну снагу своје земље. Вежбе у Србији и Републици Српској састојаће се из акција пресретања у ваздуху и из тактичких удара и десанта на копнене циљеве, уз уобичајене акробације и сложене фигуре. У вежби ће учествовати и противваздушна одбрана Војске Србије која ће моћи да тестира своју снагу против најмодернијих руских авиона.
Војни аналитичар Мирослав Лазански напомиње да је извођење заједничких војних вежби Русије и Србије за нашу земљу корисно из више разлога и да САД немају права да се мешају у такве суверене одлуке Србије.
- Ми користимо технику коју смо некада купили од Совјетског Савеза, па је корисно да разменимо искуства и у одржавању и у употреби технике коју користе руски пилоти и механичари. Друго, ако негујемо политику војне неутралности, онда морамо имати заједничке активности са Русијом јер са НАТО партнерима већ спроводимо око 150 војних активности годишње – истиче Лазански.
На питање да ли можемо очекивати реакције НАТО због заједничких вежби са Русијом, Лазански је изричит:
- То је суверена ствар Србије. Ни они нама не објашњавају када имају неке вежбе, када их, рецимо спроводе са хрватском страном. Србија није чланица ниједног војног савеза, има балансирану спољну политику и наше је право да војне вежбе изводимо с ким хоћемо.
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА