Најновије

ИРИНЕЈ: Косово је можда изгубљено, али никад нећемо на то пристати!

Његова светост патријарх српски Иринеј оценио је данас да је то што се дешава на Косову и Метохији велика неправда моћних и силних према малом народу као што је српски и према нашој великој историји и култури, али је истакао да ми никада нећемо дозволити да Косово буде изгубљено.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Патријарх је рекао да тај проблем познају не само све цркве које, како је рекао, деле наше мишљење када је у питању КиМ, већ да је онај поштени о објективни свет који мисли и размишља поштено на нашој страни.
Друга ствар је, истакао је патријарх, то што политика дели људе.
Црква чини све да у сусрету са представницима других црква укаже на стање на Косову и Метохији, истакао је поглавар СПЦ.
Истовремено, додао је, постоје моћ, сила и правда — људска и божанска. „Нажалост постоје државе, велике силе за које прошлост и историја не значе много, оне суде према садашњем стању и оријентишу се према њима“, рекао је патријарх, подсетивши да је српска заједница са Албанцима живела без проблема све до пред крај 17. века, када је чак 30.000 породица напустило Косово. „Од тада почиње наша трагедија. Мада је сеоба било и много раније“, навео је први међу једнакима. Упитан да ли може да замисли да је Косово изгубљено, патријарх каже да то може тако да изгледа у нашој свести и у нашем осећању, али да Косово не може да буде изгубљено, нити ћемо, како је рекао, ми на то пристати. Указао је да „оно што је силом отето, силом се и враћа“. „Никада нисмо прихватали то стање. Ми смо много живели са Албанцима и нисмо имали проблеме, али је нека политика учинила да их охрабри да желе и покушавају да нам отму наше светиње и да их прикажу као своје“, рекао је патријарх и као најбољи пример навео Храм Светог Спаса у Приштини, који је, а не само он, како је рекао, Албанцима „трн у оку“. Папин долазак у Србију не би био штетан Патријарх СПЦ Иринеј изјавио је да је СПЦ захвална што Ватикан није признао Косово и да долазак папе у Србију не би био штетан. Он је навео да тај позив папи није упућен из СПЦ већ га је упутила држава.
Он је додао да папа ужива велики углед у свету, и то не само код својих верника и да је СПЦ увек спремна за дијалог.
"Нама би папин долазакбио од велике користи, ја имам своје мишљење, али нека за сада остане као тајна, долазак папе не би био од штете", казао је патријарх. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА