Најновије

РУСИЈА И УКРАЈИНА НА САМОЈ ИВИЦИ РАТА: Москва отворено поручила Кијеву да Крим припара Русији! (ВИДЕО)

Након прошлогодишњих преговора у Минску, утихнуле су борбе на истоку Украјине. Но, недавни инцидент на Криму поново је довео ове две државе на ивицу рата. У прашњавој равници северног Крима тешко је наћи доказ о недавном геополитичком инциденту. Почетком августа у селу Суворова, покрај Армјанска, догодило се нешто што је замало испровоцирало сукоб ширих размера између Украјине и Русије.

Русија и Украјна на ивици рата (Фото: РИА Новости)

Ево како је о догађају известила руска државна телевизија:
- Украјински агенти покушали су да нападну Крим, али су их у томе спречиле службе безбедности. Један руски службеник изгубио је живот. Две ноћи касније спречен је нови украјински упад, а још један Рус је погинуо. Осумњичени су пред ТВ камерама све признали.
Ипак, Украјина је у Уједињеним нацијама изјавила како је руска влада измислила ту провокацију.
- Кремљ се овим послужио да изведе још једну специјалну операцију ради оправдавања будућих агресија на Украјину - каже Володимир Јелченко, украјински представник у УН. Након руске анексије Крима почетком 2014. године, Украјина и Запад оптужују Русију да изводи закулисне операције. - Могуће је да никад нећемо сазнати шта се овде у августу догодило, а то је можда и био циљ. Ипак, о чему год да је реч, Русија је након тога значајно повећала војно присуство на Криму и око њега, шаљући тиме можда поруку и Украјини и Западу - извештава новинар Ал Џазире. Тенкови, артиљерија и пешадија одмах су кренули у акцију. Кавказ 2016. године је име низа војних операција, у којима је учествовало 120.000 војника. У вежбама је показан комплетан руски војни арсенал. Као да се тиме хтело дати до знања да је НАТО потенцијални непријатељ, а црноморска регија могући фронт. Руски војни аналитичар Павел Фелгенхауер каже да када се мобилише 100.000 људи то су припреме за озбиљан рат. - Можда регионални рат, можда за рат између Русије и Украјине. Био је то тест мобилизације и слања великог броја војника, припрема за акцију широких размера - додаје он. Ипак, највјероватније је да је то била представа и за домаћу јавност. Руска Влада овим је поручила да, без обзира на то шта о томе мисле Украјина и Запад, Крим је од сада руски. И да се то без озбиљне борбе неће променити. Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА