Најновије

ЕРДОГАН РАЗБЕСНЕО НАТО: Председник Турске од Путина купује моћни С-400! (ВИДЕО)

Руски продавци оружја позвани на разговор у Турску одмах након сусрета председника двеју земаља у понедељак у Истанбулу. Анкара заинтересована за моћни руски ракетни систем дугог домета.

Путин и Ердоган (Фото: Синхуа)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, упркос противљењу својих савезника из НАТО, планира да од Русије купи ракетни систем дугог домета С-400. Према наводима дипломатских извора из Анкаре, руски продавци оружја били су на разговору у Турској одмах након сусрета Ердогана и Владимира Путина у понедељак у Истанбулу.

Огорчени на Алијансу

Како тај извор открива за турске медије, представници руског "Рособоронекспорта" позвани су у Турску да дају званичну понуду.
- Три године након што је руска понуда за продају С-400 одбачена као скупа, Турска је позвала истог продавца да поново изнесе своје услове - навео је дипломатски извор.
Да су преговори између Анкаре и Москве о војној сарадњи у току, потврдио је у петак и Путинов портпарол Дмитриј Песков.
- Председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган разговарали су о могућој испоруци руских система противваздушне одбране (ПВО) Анкари. Они су помињали разне антиракетне системе чију би испоруку у различитим варијацијама Русија могла да размотри - казао је Песков.
Раније, половином августа, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу наговестио је да ће његова земља од Русије купити ракетни систем јер је огорчена на НАТО.
- Морамо сарађивати са осталим партнерима у трговини оружјем јер има НАТО савезника који одбијају да нам продају ПВО или да поделе своје информације о конструкцији тих система са нама. Деловаћемо у складу са потребама националне безбедности - рекао је Чавушоглу.
Међутим, како турски медији оцењују, НАТО неће бити одушевљен руско-турском војном сарадњом. Безбедносни стручњаци сматрају да би наручивање руског система С-400 створило нове тензије између НАТО и Турске.
- Имајући у виду тренутне односе између НАТО и Русије, Алијанса ће вероватно пробати да спречи споразум између Москве и Анкаре. Савезници ће вероватно бити бесни јер је могуће да се Русија докопа поверљивих војних података НАТО преко свог С-400 система, уколико он буде инсталиран у Турској. Сумњам баш да ће куповина руског ПВО довести до изласка Турске из НАТО или њеног избацивања, међутим, Алијанса свакако неће благонаклоно гледати на то - каже турски стручњак за безбедност Туран Огуз.
Аналитичари сматрају да је куповина С-400 знак да су Москва и Анкара изгладиле односе након што је турска војска срушила руски "сухој" над Сиријом у новембру 2015. Истовремено, кажу да је то показатељ да Ердоган и даље криви НАТО савезнике, нарочито САД, за умешаност у пропали државни удар у Турској, изведен у јулу.

Једном одбили Русе

Иначе, Турска је у септембру 2013. расписала тендер за куповину свог првог ракетног система дугог домета. Тада су своје понуде дали: руски "Рособоронекспорт", "Кинеска корпорација за увоз и извоз наменских производа" (ЦПМИЕЦ), амерички конзорцијум фирми "Рејтион" и "Локид Мартин", као и европска, италијанско-француска фирма "Еуросам".
Пре три године одбачена јер је била превише скупа.
Међутим, под притиском савезника НАТО, у новембру 2015. Турска је морала да откаже уговор са Кинезима, па је одлучила да сама направи ракетни систем. Анкара је ушла у преговоре са домаћим фирмама "Рокетсан" и "Аселсан".
Ипак, НАТО је приморао турске власти да паралелно преговарају са америчким и европским понуђачима, што је трајало све до сада, кад је Ердоган одлучио да купи руски ракетни систем.

Почиње битка за Мосул

Снаге које је обучавала турска војска на северу Ирака, као и ирачка армија учествоваће у операцији против Исламске државе у Мосулу, граду који се сматра срцем калифата.
Та велика операција највероватније ће бити покренута за неколико дана. Авиони САД већ су почели да бомбардују положаје ИД у Мосулу, чиме крче пут копненим снагама да започну офанзиву.
Иначе, Турска, чија војска ће такође учествовати у нападу на Мосул, у спору је са Ираком око тога. Портпарол турског председника Ердогана у четвртак је упозорио да би грешка било које врсте током те операције могла да резултира стотинама хиљада избеглица.

Туристи у паници Три ракете погодиле Анталију

Припадници Радничке партије Курдистана (ПКК) испалили су у петак три ракете на магацин са рибом и један усидрени танкер у познатом турском летовалишту Анталији. У инциденту нико није повређен, међутим, причињена је материјална штета, а у целој регији је настала паника, нарочито међу туристима.
Све ракете испаљене су из планинске области у близини Анталије. Два пројектила погодила су магацин, који је тешко оштећен. Трећи је испаљен у правцу танкера, али га је промашио.
Анталијски званичник Бекир Инанч Кендироглу каже да припадници специјалних јединица истражују инцидент.
- Рониоци су извукли једну ракету из воде, а друге две нађене су код рибарнице. Сумњамо да иза свега стоје Курди - рекао је Кендироглу и нагласио да ће починиоци бити кажњени.
Иначе, Турску су целе године потресали терористички напади које су углавном изводили борци ПКК, против којих је Анкара покренула војну операцију на југу земље. Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА