Најновије

ХРВАТИ НАЈАВЉУЈУ РАТ НА БАЛКАНУ: Албанци с Косова не признају границу са Црном Гором?!

Хрватски портал Дневник пише да би спор око "дефинисања границе са Црном Гором" могао да доведе Косово до "руба хаоса".До тог хаоса би дошло пошто опозиција у Приштини сматра да је споразум о демаркацији "издаја".

Да ли то Хрватска најављује рат на Балкану (Фото: Синхуа)

У Дневнику се изражава да би у наредних четири до пет година због тог спора могао да се догоди нови рат на Балкану.
Како портал наводи, на ненасељеној планини Ругови "на граници Косова и Црне Горе" је само понеко стадо оваца на испаши, "али би спор око дефинисања граничне линије између две земље могао да гурне Косово у хаос". 
Тај портал преноси и наводе Франс преса да је, у време бивше Југославије, која се распала у ратовима деведесетих, та граница била унутрашња и никада прецизно одређена. Према том тексту, споразум о граници је кључан у настојању Приштине да добије безвизни режим са ЕУ и за даљу интеграцију у европски блок.  Такође се оцењује да се очекивало да ће ратификација споразума о граници проћи глатко с обзиром на пријатељске везе које су успостављене након што је Подгорица признала косовску независност, "упркос жестоком противљењу Београда који и даље на Косово гледа као на своју  Подсећа се на насилне протесте, сузавац у косовском парламенту, као и на то да је један од лидера "Самоопредељења" Аљбин Курти споразум назвао "чином капитулације" и "издајом" и навео да је "рат око границе с Црном Гором "вероватан... у наредних четири до пет година".  Наводи се и да је црногорски премијер Мило Ђукановић недавно рекао да његова земља не намерава узети "ни квадратни метар косовске територије" и позвао Приштину да ратификује постигнути споразум.  Указује се и да је опозиција у Приштини затражила да се питање демаркације решава међународном арбитражом, а да је председник Косова Хашим Тачи, с друге стране, упозорио да би одбијање ратификације споразума могло да буде "фатално за Косово".  У тексту се наводи и да аналитичари стога сматрају да нису искључени ни ванредни избори, годину дана пре рока.  - Косово је на рубу хаоса, досегнута је тачка кључања- тврди Агрон Бајрами, главни уредник дневног листа Коха диторе.  "Олуја се диже већ годинама. Чини се незаустављивом", упозорио је Бајрами, преноси хрватски портал Дневник. Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА