Најновије

АУСТРИЈСКИ ПРОФЕСОР: Избори у Црној Гори далеко од демократије

Професор Универзитета у Грацу Флоријан Бибер оценио је да је изборни процес у Црној Гори далеко од демократског модела.

Мило Ђукановић (Фото: Синхуа)

Он је додао да постоје озбиљни недостаци у начину на који се том земљом управља, упозоривши да ће, ако садашња гарнитура остане на власти у наредне четири године, разочарање у Црној Гори и даље расти.
Овај стручњак за Западни Балкан каже за портал "Јуропеан Вестерн Балканс" да неки људи посвећени реформама сматрају успехом резултат парламентарних избора одржаних у недељу у Црној Гори, у смислу да је изборе добила партија посвећена евроатлантским интеграцијама, али он указује на известан парадокс који у томе види. 
- Истовремено, проблем је у томе што је та влада пре свега мотивисана останком на власти и сопственим интересима, већ 25 година - истиче Бибер, одговарајући на питање шта би вероватно формирање владе на челу са ДПС-ом Мила Ђукановића значило за евроатлантске интеграције земље с једне стране, и изгледе за демократизацију с друге стране. 
Бибер, који је и члан Саветодавне групе Балкан у Европи (БиЕПАГ), изражава уверење да "свако ко се мало боље загледа у црногорску владу и политику зна да је то далеко од демократије". 
- Постоје озбиљне мане, не само у начину на који се том земљом влада, већ и у изборном процесу, са контролом партије над државом и тако даље. То је далеко од демократског модела - оцењује он. 
Овај експерт за Западни Балкан страхује да ће, ако се досадашња влада задржи још четири године, разочарање наставити да расте у Црној Гори и да био то на известан начин могло да смањи ентузијазам у погледу чланства у ЕУ и НАТО пошто се сматра да оба та блока толеришу ту врсту режима и саучествују са њим. 
То, наводи Бибер, олакшава и чињеница да је део опозиције критичкије настројен према ЕУ и НАТО. 
Професор Универзитета у Грацу је и мишљења да Ђукановићева влада јача на основу поларизовања, "поделе на 'мање зло' које они представљају и 'веће зло' које представља опозиција". 
- То је веома деструктивна динамика, која не слути на добро за демократију у тој земљи - упозорава овај стручњак. 
Према његовим речима, Црна Гора ће се формално придружити НАТО-у, али у једном тренутку неће моћи да се приближи Европској унији чије ће државе чланице изразити извесну резервисаност у погледу начина на који се том земљом управља. 
- Не видим да ће се Црна Гора придружити ЕУ са Милом Ђукановићем као премијером, а то ће пре или касније постати проблем - закључује Бибер, додајући да би посвећеност европским интеграцијама у земљи могла да опадне пре свега зато што људи то виде само као "фасаду иза које се крије суштински клептократска и поулауторитарна владавина". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА