Најновије

МИЛО ПОД ПРИТИСКОМ: Ово су четири највећа Ђукановићева проблема

Милових 36 посланичких места, уз два партије СД-а, нису довољна да се сакупи већина од 41 мандата. Чак и уз један мандат Хрватске иницијативе и албанске Форце, Мило и даље не може да оформи „своју“ Владу.

Мило Ђукановић (Фото: Синхуа)

Бошњачка партија

Бошњачка партија са два мандата преко је потребна Ђукановићу. Међутим, Бошњачка странка блиска је са Ердоганом. Турска има сличне афинитете као Црна Гора, већ је чланица НАТО, а годинама тежи да уђе у ЕУ. Али приврженост Ердогану могло би да угрози недавно отопљавање односа са Русијом. А односи са Путином могли би да учине да се Анкара предомисли, а самим тим и Бошњаци у Црној Гори.

Сложна опозиција

Црногорска опозиција никад није била сложнија и Милу ће бити много тешко да контролише јединствени савез него појединачне противничке партије. Такође, лидери опозиционих странака не признају изборне резултате и сложни су у ставу да су криминалне радње обесмислиле изборни процес.

Европа 

Изостанак честитки од стране најзначајнијих шефова европских држава сугерише на пад Милове популарности међу лидерима Старог континента. Представници парламената слали су удружене честитке, али на честиткама изостала имена попут Ангеле Меркел и Франсоа Оланда.

Скупштинска већина

Неки закони доносе се квалификованом (најчешће двотрећинском) већином у парламенту. Када се узме у обзир да би Ђукановићева влада и са два бошњачка мандата прешла тек просту већину у Скупштини, таква влада тешко да би могла да изгласа закон који би ишао у корист владајуће странке. Дакле, Мило би морао да приволи још некога из опозиције, а имајући у виду њихову сложност, тешко да ће некога моћи да натера да подигне руку.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА