Најновије

Клепер: Путинов главни циљ је да наведе САД да се односе према Русији као великој сили!

Шеф америчке обавештајне зајднице Џејмс Клепер објавио је да зна шта је основни принцип“ спољне политике Владимира Путина.

Џејмс Клепер (Фото: Синхуа)

Притом је, наступивши у Савету за међународне односе, нагласио и прецизирао: „Путин види Русију као велику  земљу, као велику силу. Његов главни циљ је да се Сједињене Државе односе према Русији као великој сили“.      
Клеперу је било постављено „шкакљиво питање“: сматрате ли да Русија себе доживљава као велику силу која долази зато што САД напуштају своје позиције?
„Природни ток историје у томе што смо од двополарног света у време хладног рата прешли на мултиполарну конструкцију међународних односа, у којем земље као што су Русија и Кина себе виде као важне, ако не као доминантне играче. Оне то и јесу“ – одговорио је Клепер.   
Још је додао: „Не ради се ни о каквом вакууму. То је историјски процес на кој ми можемо да утичемо“.
Замољен да окарактерише руско-америчке односе, Клепер је оценио да су тренутно „веома лоши“, Додао је да две земље имају „веома много разногласја“, а да се главна тичу Сирије и Украјине.
Истовремено је оценио да је добро што Вашингтон и Москва – упркос свему – и даље контактирају и што Џон Кери и Сергеј Лавров разговарају и преговарају.
У наставку је признао да се САД озбиљно односе према руским ПВО-системима у Сирији (С-300 и С-400).
Заправо, у Савету је Клеперу било постављено и питање: може ли се догодити да Русија те своје системе употреби против америчких борбених авиона?
Клепер је избегао директан и јасан одговор, поновивши: „Ми се веома озбиљно односимо према тим системима. То су веома моћни системи. Не мислим да би их Руси поставили у Сирији да немају намеру да их на неки начин искористе. Мислим да разумем због чега су их поставили у Сирији“.
Ових дана је и шеф немачке дипломатије – Франк-Валтер Штајнмајер – изјавио да дејства Русије у Сирији показују „жељу Москве да води политику на равној нози са САД“ и тежњу Русије да прошири „зоне свог утицаја“.
Извор: fakti.org 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА