Најновије

Сноуден: Ништа не може да вас заштити од обавештајних служби (ВИДЕО)

Едвард Сноуден је изјавио да новинари не могу да победе тајне службе у борби за приватност уз помоћ технологије, већ би требало да се боре помоћу насловних страна новина.

Едвард Сноуден (Фото: Јутјуб)

''Не можете имати смислену слободу медија без приватности, без приватног простора не можете заштитити своје изворе.'', - рекао је Сноуден, бивши чиновник америчке Агенције за националну безбедност (НСА). Он је ову изјавио дао новинарима Зидојче цајтунга путем видео-везе из Русије, где је добио азил након што је америчка влада расписала потерницу за њим због одавања поверљивих информација. Иако је 2013. покушао да упозори званичне институције на илегалне програме прикупљања података о америчким грађанима, све његове пријаве су биле игнорисане, па је своје откриће поделио с новинарима Гардијана и Вашингтон поста.
На питање како се новинари могу заштитити од обавештајних служби, одговорио је да је борба за приватност више политичко него техничко питање.
''Енкрипција вас може заштитити од масовног шпијунирања, али вас не може спасти када постанете мета надгледања.'', - рекао је. Ради се о рату између све сиромашнијих новинских редакција и најбогатијих обавештајних агенција света, а на њихову страну све чешће стају и приватне фирме.
Америчка телекомуникациона компанија АТ&Т прикупља телефонске податке још од 1986. године, а податке о мобилној телефонији од 2008. Своје податке продаје америчкој влади уз административне налоге који не захтевају потпис судија. Приватне компаније производе и шпијунске програме уз помоћ којих државе попут Уједињених Арапских Емирата могу надгледати своје грађане који се залажу за демократију и људска права.
Интервју је вођен у склопу самита Глобалне мреже уредника у Минхену, на којем су се окупили немачки, аустријски, швајцарски, румунски и француски новинари.
Извор: Јутарњи

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА