Најновије

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Хрвати нам не могу ништа!

Хрватска не може да спречи Србију да постане чланица Европске уније, рекао је председник Србије Томислав Николић.

Томислав Николић (Фото: Синхуа)

- Уколико постигнемо договор са кључним чланицама ЕУ, ниједна од малих земља неће моћи да заустави наш процес интеграција или да иде против ЕУ - казао је он, истакавши да Србија жели добре односе са Хрватском.
Како је казао, разлога за свађу нема.
- Зашто би то радили? Сукоб може само да служи за домаћу политику. Имали су изборе, па су политичари морали да направе да изгледа као да штите Хрватску од Србије - рекао је Николић.
Он је навео да Србија никада више неће ратовати с Хрватском, јер би то значило ратовање с НАТО.
- НАТО је јачи од нас, а ми не желимо да угрозимо животе наших људи - рекао је Николић, који је поручио и да ће две земље имати добре односе ако се Хрватска буде понашала разумно.
Говорећи о мигрантима, Николић је рекао да Србија има довољно средстава, стрпљења и разумевања да прихвати све мигранте који долазе у земљу и да не намерава да диже зидове и ограде.
- Све док су границе ЕУ отворене, Србија ће прихватати мигранте, бринути се о њима, а посебно деци, пружати им медицинску помоћ и помагати да преживе предстојећу зиму - рекао је Николић.
Он је оценио да се ЕУ не бори са тим проблемом, и да Србија жели да је Унија обавести о њеном плану, ако га буде имала. - Јасно је да земље чланице ЕУ немају заједничку политику по питањима као што су миграције или призање Косова и Метохије - рекао је Николић. Председник каже и да би Србија желела да има отворене границе, али би било чудно када би Аустрија, Немачка и друге земље престале да прихватају мигранте. Међутим, како наводи, питање је шта ће Србија да ради ако у земљи 20.000 или 30.000 миграната буде живело годину или две. - Мислим да чак и наш традиционално гостољубљив народ, који се сада према мигрантима односи као према гостима, неће моћи то да поднесе - казао је Николић. На констатацију да Србија, ако постане чланица ЕУ, неће моћи да спроводи независну имигрантску политику, Николић је рекао да се то не сме дозволити јер је Србија "једна од ретких кандидата са снажном и независном спољном политиком". - У време напетих односа Русије и НАТО Србија не бира страну и то је чини јединственом - рекао је Николић и поновио опредељеност Србије да се придружи Европској унији, уз инсиситрање да не уђе у НАТО. За односе Београда и Приштине, председник каже да су тренутно на најнижој тачки, јер приштинске власти покушавају да узму српску имовину на Косову и Метохији. - Могли бисмо о томе постићи споразум, или би се то могло заврштити веома лоше - спремни смо за сваки исход - додао је Николић. Он је рекао да Србија има велики проблем са Косовом и Метохијом, који утиче и њен однос са ЕУ. - ЕУ зна да никада нећемо признати Косово као независну државу, али Европски парламент, који одлучује о нашем приступу, стално говори да нам неће дозволити да постанемо члан ако не усвојимо неке правно обавезујуће билатералне споразуме са Косовом и Метохијом - напомено је Николић. Упитан да ли Србија, чији је циљ чланство у ЕУ, може да заобиђе питање признања Косова, он је рекао да пет чланица Уније не признаје независност Косова. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА