Најновије

Николић: Подршка Македонцима за остваривање права у Србији

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас, на обележавању 70 година од досељавања Македонаца у Војводину, да македонска национална мањина у Србији има пуну подршку у остваривању својих права и очувању културног и националног идентитета. Он је на свечаној академији у Центру за културу у Панчеву, којој је присуствовао и македонски председник Ђорђе Иванов, казао да Србија негује и чува пријатељске односе са том земљом, додајући да македонска национална мањина представља карику која учвршћује те односе и да је са националном мањином Срба у Македонији заједнички именитељ две државе.

Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

„Србија ће и даље подржавати процесе враћања појединачне и колективне свести о значају очувања националног, културног, историјског идентитета македонске мањине на нашим просторима”, рекао је Николић. Према његовим речима, интегрисани у друштвене процесе, локалне и покрајинске и државне институције, припадници македонске мањине дају значајан допринос развоју Србије и својом јединственом културом обогаћују укупан културни и национални простор.
„Ово је ваш дом, ваша кућа, ваша држава. Негујте своју специфичност, негујте везе са земљом својих предака, чувајте свој културни идентитет, јер је драгоцен и добродошао као још једна лепа и важна карика снаге Србије”, поручио је Николић. Николић је истакао да је Србија као самостална држава омогућила далеко већа права својим грађанима - припадницима националних мањина, од оних који у свом законодавству имају друге државе Европи.
Као пример, председник је навео да је, поред српског, македонски језик званични службени језик у местима Јабука, Панчево, Дужине, Пландиште. Двојица председника посадила су дрво пријатељства у централном парку испред зграде Градске управе у Панчеву, а присуствовали су потписивању протокола о братимљењу месне заједнице Јабука са општином Македонски брод.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА