Најновије

ЛАВРОВ: НАТО је извршио агресију на Југославију, а сад Американци говоре о „варварству” у Сирији

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да је бомбардовање Југославије 1999-те било агресија НАТО први напад на суверену земљу у Европи после 1945. године.

Лавров (Фото: ТАСС)

Притом је нагласио: „Била је то управо агресија. У светлу те агресије, желим да укажем да су наши западни партнери, пре свега Американци, али и Британци, поводом Сирије већ дошли до хистерије са јавним вређањима уз коришћење речи као што су „варварство” и „ратни злочини”. Зато подсећам да је агресија против Савезне Републике Југославије била праћена нападима на огроман број цивилних објеката, укључујући и телевизију, мостве преко којих су прелазили путнички возови и много шта друго”.
У интервјуу телеканалу “Россия —1”, Лавров је подсетио такође да је међу „хиљадама погинулих” у СРЈ било неколико стотина деце, а да о 250.000 избеглица отад више нико и не говори.
„Да Русија није преко Јевгенија Примакова одреаговала онако како је одреаговала на то најгрубље могуће кршење међународног права, ми то себи дуго не бисмо могли да опростимо и наша историја би добила још једну веома непријатну страницу. А Примаков је учинио оно преко чега је Русија показала сопствени карактер и заузела једино исправну позицију у том тренутку”.
Лавров је посебно указао: "Његово окретање авиона над Атлантиком било је потврда да Русија нема другу мисију у свету осим да се бори за своју правду и да то чини са другим државама. Борећи се притом за равноправне односе. Примаков је одлично схватао да Русија не може бити земља коју други воде у међународним пословима. А кичма западне политике још је било: што пожелимо - то и радимо, а ако се неко и побуни - ништа неће предузети".
Руска телевизија је своје гледаоце подсетила да „Косово” – поред осталих – не признају Русија, Кина, Израел, Иран и Шпанија.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА