Најновије

БЕСНИ ОБАМА КРЕЋЕ НА ПУТИНА! Напад на Асада значиће директан сукоб две суперсиле на Блиском истоку!

Амерички председник Барак Обама, након што је у понедељак прекинуо сарадњу с Москвом по питању Сирије, спрема се да одобри директне нападе на положаје војске председника Башара ел Асада.

Путин и Обама (Илустрација: Правда)

Стручњаци, међутим, тврде да ће то, уколико се стварно и догоди, значити директан напад САД на Русију и њеног председника Владимира Путина, који пружа војну подршку Асаду.

Кључан је Алеп

Према наводима "Вашингтон поста", високи амерички званичници већ недељама на тајним састанцима расправљају о нападу на Асадове снаге.
- Припадници министарства спољних послова, ЦИА и здруженог штаба војске САД предлажу ограничене војне ударе на положаје сиријске војске како би натерали Асада да плати за кршење примирја, да прекине заједничку офанзиву са Русијом у Алепу и врати се за преговарачки сто - наводи извор из војске за амерички лист.
Он додаје да се разматра неколико опција, које се за сада крију од јавности.
- Америчка војска би крстарећим ракетама "томахавк" и другим пројектилима дугог домета са бродова и из ваздуха уништавала писте на аеродромима сиријске армије. Такође, изводили би и прецизне ударе на положаје Асадових снага. За такве нападе САД би морале да траже одобрење Савета безбедности УН, које неће добити јер Русија има право вета. Због тога појединци предлажу заобилажење УН и извођење удара на сиријску војску у тајности, без икакве званичне објаве - открио је извор "Вашингтон поста".
Лист наводи да је подршка за нападе на Асада све већа у америчкој администрацији и да би Обама, на састанку који би требало да се одржи за викенд, могао да их одобри.
- Званичници кажу да ће објаснити Обами да пад Алепа у Асадове руке не сме да се догоди јер би то угрозило америчке антитерористичке циљеве у Сирији - објашњава "Вашингтон пост".
Међутим, како сматрају експерти, Америка не мари за терористе у Сирији, већ је битка за Алеп у стратешком смислу кључна за даљи ток рата.
- Алеп ће уз помоћ руских ваздушних удара бити очишћен од милитаната за неколико недеља. Успостављањем потпуне контроле над тим градом, другим по величини у земљи, рат у Сирији ће 70 одсто бити добијен. Кад Асад ослободи Алеп, срушиће планове САД и низа арапских земаља о подели Сирије - наводе сиријски војни стручњаци.
Слично мисли и политиколог, стручњак за Блиски исток Станислав Тарасов, који каже да би ослобађање Алепа у великој мери утицало и на положај Асадове владе у будућности.
- Ко влада Алепом, влада и северозападним делом Сирије. Уколико Асад буде спроводио логичну и исправну политику након ослобађања Алепа, он ће преузети геополитичку иницијативу у Сирији - објашњава Тарасов за руски портал "Спутњик".

Индиректан сукоб

Такав пораз Вашингтон, према мишљењу многих, неће дозволити.
- Американци су већ отишли предалеко у Сирији, али то није крај. Они неће уступити Алеп Асадовој војсци. Вашингтон ће повећати своју улогу у ратним дејствима, што ће довести до директног сукоба с Русијом - каже директор Центра за блискоисточне и средњоазијске студије Семјон Багдасаров.
С њим је сагласан и војни политиколог Александар Перенџијев. Он тврди да се сукоб САД и Русије у Сирији индиректно већ догодио.
- Американци су у септембру бомбардовали положаје сиријске војске у Деир ез Зору, где су се налазили руски војни саветници. С друге стране, Руси су ракетирали терористе, међу којима има и Американаца - подсећа Перенџијев, и закључује да ускоро може да се очекује и директан сукоб две суперсиле.

Још два руска ратна брода иду у Сирију

Два мања ратна брода, типа корвете, наоружана ракетама јуче су из руске базе у Севастопољу кренула ка Сирији. Та два пловила из руске Црноморске флоте упућена су као појачање групи ратних бродова који се налазе у Средоземном мору.
- Ратни бродови "Серпухов" и "Зељониј дол", који су опремљени крстарећим ракетама дугог домета "калибр", кренули су из Севастопоља. Очекује се да на одредиште у Средоземљу стигну данас - наводе руски медији. Путин удара свом силом, Москва креће у велику војну акцију на Блиском истоку, више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА