Најновије

ЗАХАРОВА ТВРДИ: С-300 и С-400 одавно у Сирији!

Русија је одлучила да у Сирији размести систем С-300 након цурења информација о томе да САД намеравају да крстарећим ракетама бомбардују сиријске аеродроме.

С-300 је гарант мира и безбедности (Фото: ЈуТјуб)

То је изјавила представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
- С-400 су тамо одавно, а некако су се сви према томе односили нормално и нико није говорио да је то шоу. Они су тамо одавно и, како ми се чини, сви су за то знали. С-300 су се тамо појавиле након што су процуриле информације од експерата блиских америчком естаблишменту. Они су следили један за другим и претпостављали су да ће они крстарећим ракетама бомбардовати сиријске аеродроме - рекла је Захарова. 
Захарова је додала да су комплекси С-300 премештени с обзиром на то да се тамо налази руска техника и да руска авијација изводи операцију, а нико не зна куда би могла да полети таква ракета, како је навела, понекад ни сами Американци, као што не знају ни куда су полетеле њихове ракете у Дејр ел Зору, преноси Спутњик. 
Министарство одбране Русије је 4. октобра саопштило да је у Сирију допремљен ракетни систем С-300 који је предвиђен за заштиту поморске базе у Тартусу и руских војних бродова који се налазе у приобалној зони. 
Представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков раније је саопштио да су авиони међународне антитерористичке коалиције 17. септембра извели четири напада на сиријску војску коју је опколила Исламска држава у области аеродрома Дејр ел Зор. 
Захарова је, такође, саопштила да позив америчког државног секретара Џона Керија да се Москва и Дамаск "суоче са истрагом за ратне злочине" у Сирији, представља покушај да се скрене пажња са чињенице да је Вашингтон прекршио одредбе руско-америчког споразума о примирју. 
- Америчка страна једноставно није била у стању да испуни споразум о прекиду ватре. Они су нам сами рекли да немају утицај на (сиријску) опозицију - изјавила је портпаролка министарства спољних послова. 
Амерички државни секретар Џон Кери позвао је Русију и Сирију да се суоче са истрагом за ратне злочине због напада на сиријске цивиле, јавио је АП, уз оцену да тај позив осликава даље погоршање односа између Вашингтона и Москве.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА