Најновије

ПОСЛУШАЈТЕ МАГИЧНУ ПЕСМУ ПТИЦЕ ПО КОЈОЈ ЈЕ КОСОВО ДОБИЛО ИМЕ: Симболише пролаз између овог и оног света! (ВИДЕО)

Кос је птица певачица из породице дроздова чија је домовина простор Европе и Мале Азије, као и делови Магреба, они које покрива планина Атлас; понекад се среће и у другим деловима Азије. Мужјак је црне боје са наранџастим кљуном и жутим прстеном око очију, док је женка смеђа са пегама с доње стране и тамнијим кљуном.

Косовска битка (Фото: Википедија)

Дужине 23-29 центиметара и тежине 80-125 грама, углавном живи у шумама и вртовима близу људи, махом на тлу по којем тражи храну, превасходно инсекте, глисте, семење, бобице, можда младе гуштере и жабе.
Женка гради гнездо у марту, махом у бршљану и глогу, углавном, тражећи зимзелене биљке. Полаже од четири до пет јаја, на којима лежи две седмице; родитељи их хране још две недеље у гнезду, и још три као полетарце.
Кос најчешће пева у зору и предвече, баш онда када се ноћ претвара у дан, односно дан у ноћ.
Због те своје карактеристике и мистичне црне боје, кос је птица која се симболично повезује са пролазом између видљивог и невидљивог света, између Неба и Земље, због чега и јесте света птица у фолклорима многих народа.
Зато и јесте необично што се Косово поље зове управо по њој, имајући у виду да се управо на том месту одиграла битка која се у српској митологији развила у концепт Небеске Србије; по легенди, кнез Лазар је између земаљског и небеског царства изабрао ово друго.
Да ли је ово веровање настало због тога што је обичан свет знао симболичну вредност коса, или је то случајност, или случајности не постоје?
Углавном, птица кос је живо отеловљење два фундаментална концепта алхемије и магије: транзиције и трансформације. Кос симболише живот на Небесима у смислу узвишеније интелигенције, узвишенијих идеала и мисли, и шире спознаје, док је њена црна боја симбол чистог потенцијала.
Комбинација свега тога брише границу људских способности и могућности.
Зато затворите очи и послушајте песму коса. Нећете моћи да се зауставите. Кажу да вам она омогућава да зароните у дубине своје душе за које нисте ни знали да постоје, и да их осветлите и расветлите.
Шведска ју је прогласила националном птицом.
Зар не би било много логичније да ми то учинимо?
Извор: Telegraf.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА