Најновије

ОВОГА НИЈЕ БИЛО У УЏБЕНИЦИМА: 10 невероватних историјских чињеница о Србији које нисте знали

Постоје историјске чињенице којима нас сигурно нису учили током школовања. Ми вам преносимо највеличанственијих 10!

Застава Србије (Фото: Јутјуб)

Запамтите их добро:
1. Карло Велики је у 9. веку издао јасну наредбу: Ако Чеси нападну његово Франачко царство да се дигне трећина војске. Али ако нападну Срби, да се дигне цела војска.
2. Први сателитски пренос видео сигнала између Европе и Америке реализован је 1962. године. Међу првим сликама који су представљали поздрав Европљана Америци био је наш Бели Анђео из Милешеве.
3. У Скадарлији је тридесетих година прошлог века професор Велике школе Ђорђе П. Јовановић пронашао лобању “Београдског неандерталца”. Први “Београђанин” је дакле живео пре далеких 40 – 70.000 година.
4. Римски бунар на Калемегдану заправо није римски него аустријски и зидан је од 1717. до 1731. године, а дубок је 51 метар. Као и цела тврђава био је право технолошко чудо за то време.
5. Мошти Светог Саве нису спаљене на Врачару него на Ташмајдану, отприлике тамо где се данас налази ресторан „Последња шанса“ а који је у то доба називан Чупина умка.
6. Вук Караџић је 1861. године именован почасним грађанином Загреба, а Повеља је из поштовања према српском великану написана на нашој ћирилици!
7. Београдску мумију је 1888. године Хаџи Павле Риђички поклонио Народном музеју у Београду. Мумификоване остатке египатског свештеника Несмина, старе 2.300 година је Риђички купио на свом путовању у Египту. Није украдена или отета!
8. У Првом светском рату, Србија је била окупирана, влада измештена а краљ у избеглиштву, али вредност српског динара је све време остала стабилна а курс непромењен – 88 франака за 100 динара.
9. Српски монах Лазар Светогорац је направио први јавни сат чак 200 година пре него што су Швајцараци основали први часовничарски еснаф.
10. Србија је прва земља која је у Европи после Француске укинула феудализам. Сретенски устав из 1835. године је био толико либералан да је Аустрија тражила његово хитно укидање а руски амбасадор га је погрдно назвао “француским семеном на Балкану”.
Извор: opanak.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА