Најновије

Вучић молио за РТБ "Бор", кинески премијер ћутао

Премијер Александар Вучић каже да је замолио кинеског премијера Ли Кећианга да помогне Србији да реши случај РТБ Б слично као што су нам помогли око Железаре.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је новинарима у Риги после билатералног састанка са Кећангом рекао да није одмах добио одговор од кинеског премијера, да га није ни очекивао, јер је, како је рекао, Кина сувише озбиљна земља и Кећианг веома озбиљан човек:
- Они су послали своју најмоћнију компанију да се бави тиме и то је за Србију једна од кључних ствари - рекао је Вучић који је истакао да је позвао Кећианга да поново посети Србију. 
Говорећи о самим разговорима, Вучић је навео да је почаствована посебном пажњом коју Србији поклања српски пријатељ, кинески премијер и додао да сматра да је у том разговору, за који је делегација Србија добила нешто више времена од осталих, успела да истакне све важније проблеме. 
Како је рекао, Кећангу су предочени и сви други пројекти, те да је у Риги већ потписан уговор за пут Београд - Стара Пазова, да је брза пруга ка Мађарској већ кренула, и да креће да се ради обилазница око Београда, Сурчин - Обреновац. 
- У сваком случају, много тога је пред нама, али мислим да је још важније да погледамо и петрохемијски комплекс и да показујемо и пријатељство и поштовање за оно што је Кина урадила за нас, да покажемо да заслужујемо њихову пажњу и мислим да смо се тако и односили и да су, судећи по реакцијама, и Ли Кећанг и други, били задовољни - рекао је премијер Србије. 
Како је додао, позвао је кинеског премијера да поново дође у Србију, уверен да ће ускоро, за рецимо две године, то и бити остварено, "што би била велика ствар, јер ћемо имати много тога да отварамо и да покажемо шта смо у међувремену урадили". 
Према његовим речима, кинески премијер је више пута нагласио да је срећан и задовољан због напретка Србије, пре свега због економског напретка. 
- А ја сам задовољан што сам такве оцене могао да чујем - навео је Вучић. 
Он је поновио да се разговарало о кључним стварима, међу којима је и Петрохемија, али и напоменуо да се разговара и са другим партнерима, као што је Иран. 
- Просто, желимо да решимо све те нагомилане проблеме - сва та проблематична предузећа, која нису решавана, него сваљивана на државну грбачу и плећа народа - рекао је Вучић. 
- Хоћемо да се то некако промени - додао је и закључио: 
" Са тим мора да се прекине. То је услов за напредак српске економије". 
Осврћући се на Самит, Вучих је оценио да је веома важно што је састанак у Риги прилика да се са свима разговара. 
У том смислу Вучић је рекао да је разговарао са албанским премијером Едијем Рамом, да је имао билатералне разговоре са бугарским премијером Бојком Борисовим, с којим је разговарао о изградњи и финансирању изградње гасног интерконектора кроз две земље. 
- Мислим да ствари иду добро, видећемо резултате у неком периоду који долази, али мислим да смо добар посао за нашу земљу овде обавили - закључио је Вучић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА