Најновије

АЛБАНЦИ ТВРДЕ: Унија албанских општина није националистички пројекат

Председник Општине Прешево, Сћиприм Арифи, потврдио је да је у Тирани потписан споразум о формирању Уније пет албанских општина.

Велика Албанија (Фото: Јутјуб)

Њу поред албанске престонице, чине Улцињ, Приштина, Тетово и Прешево и истакао да то не никако не значи дестабилизацију региона и позитивних процеса који се одвијају у Србији.
Арифи за Тањуг објашњава да то није националистички пројекат и да је прешевска општина део и других асоцијација у Србији и земљама региона. 
Албанци са југа Србије, каже Арифи, желе да унапреде живот у општинама у којима живе. 
Албанци, прецизира, желе да на неки начин формирају заједницу албанских општина и тако нешто, сматра Арифи, може да смета само националистима који су против напретка и добрих процеса у Србији. 
- Тај пројекат није никаква претња, већ договор о размени искустава више градова. Албанци у Србији у последње време показују да желе да учествују у процесима у Србији и да као део друштва решавају проблеме - рекао је Арифи. 
Састанак градоначелника тих општина одржан је у Тирани с циљем да би се започела нека врста интерне комуникације међу припадницима албанског народа који жели да размењује искуства, посебно са онима који живе у већим општинама у Албанији и на Косову. 
- Ми смо закључили да ово помаже да унапредимо наше општине у духу Европске уније јер треба да комуницирамо и да припремимо наше грађане за изазове који нас чекају када будемо део те уније - рекао је Арифи. 
Посебно му је, каже Арифи, жао што су поједини медији у Србији формирање те уније представили као да је то националистички пројекат, што је, како је рекао, отишло до самог врха српске власти, па је о томе одговарајући на питање новинара с тим у вези реаговао и премијер Александар Вучић. 
- Желим да гарантујем да ово није националистицки пројекат и и није намера дестабилизација региона и позитивних процеса који се одвијају у Србији. Нарочито не желимо да за добробит грађана оптеретимо односе и добру комуникацију коју имамо са Владом Србије и разним министарствима - рекао је. 
Албанци с југа Србије, тврди, показују скроз другу тенденцију и грађански су оријентисани као грађани Србије. 
Али, додао је, ми желимо да поштујемо потребе наших грађана који живе у Прешеву, а који су већином Албанци. 
Унија пет албанских општина, о чему је споразум потписан 28. новембра, на Дан албанске заставе, у Тирани, није штетна, тврди Арифи и додаје да се слаже са премијером Вучићем који је, како наводи, рекао да га то не чуди јер је реч о грађанској иницијативи. 
- Ми у Прешеву, на пример, имамо потребу дигитализације локалне управе и за то можемо узети модел из Тиране, која у томе има богато искуство. И не само ми, већ и друге општине у Србији. Ми смо само прагматични - закључио је Арифи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА