Најновије

ЛАВРОВ: САД и НАТО намерно подижу темeпратуру у односима са Русијом

Сједињене Државе и НАТО намерно подижу температуру у односима са Русијом – оценио је Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров (Фото: РИА новости)

Шеф руске дипломатије додатно је нагласио: „Данас посматрамо повећавање војног потенцијала НАТО и војног присуства  алијансе на истоку Европе које је без преседана од времена хладног рата. Све је то у функцији вршења војно-политичког притиска на Русију. Поред наших граница се изводе војне вежбе које су често потпуно провокативног карактера“.
Руски министар је ово рекао у интервјуу италијанском дневном листу Corriere della Sera у којем је указао да у земље централне и источне Европе стижу америчке трупе и тешка ратна техника, а све уз указивање на фантомску „претњу са Истока“.
Истовремено се, додао је Лавров, према границама Русије примичу и „елементи командно-штапске структуре алијансе“.
Чак и у време најтоплијих односа између Москве и НАТО, западни војни савез није престајао са приближавањем границама Русије – да би остварио доминацију у Европи и свету и обуздавао Русију.
Лавров је опет подсетио на бомбардовање бивше Југославије, инвазију на Ирак и агресију против Либије.
Он је у овом контексту изразио наду да ће спољнополитички тим Доналда Трампа почети да прави практичне кораке ка нормализацији односа и на плану заједничке борбе против тероризма.
Истовремено је изнео очекивање да Трампова администрација неће понављати грешке претходних које су плански урушиле руско-америчке односе.
Лавров је нагласио да је Москва потпуно свесна да успостављање пуних односа између две земље неће бити нимало лак задатак јер ће отклањање разорних последица антируског курса администације Барака Обаме захтевати „озбиљне напоре са обе стране“.
Лавров је укзао да је пребацивање ракетних система „Искандер-М“ у Калињинградску област, која је најзападнији део РФ, изазвана искључиво „деструктивним дејстима НАТО“.
Руски министар је подвукао: „За разлику од Сједињених Држава, Русија све што чини – чини на сопственој територији. А САД, као и неке друге земље, своје трупе пребацују у државе које се граниче са Русијом и још у њима изводе провоцирајуће демонстрације своје војне силе“.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА