Најновије

Када стижу МИГ-ови из Русије?

Када ће и под којим условима у Србију стићи шест нових МИГ-ова из Русије могло би да буде познато већ после 21. децембра.

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)

Тада ће српски премијер Александар Вучић у Москви, како пише "Комерсант", разговарати с руским министром одбране Сергејом Шојгуом о испоруци МИГ-29 Србији
Појачање српског Ваздухопловства и противаздухопловне одбране премијер Вучић најавио је још у јуну, на примопредаји два хеликоптера Ми-17, која су тада стигла у Београд, а на прес конференцији у уторак је рекао да ће за неколико месеци “Србија од Русије добити ловце МИГ 29, тако да ће укупно имати 10-11 таквих летелица“. 
Прича око набавке руског оружја траје већ три године, конкретни преговори почели су недавно после састанка мешовитих комитета за сарадњу између две државе када је ии прецизирана куповина шест МиГ-ова и тридесетак тенкова Т72 б3 модернизоване верзије Т72. исто толико борбених оклопних возила, а настављени јуче током посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова. 
Судећи по изјави министар Дачића, после јучерашњег сусрета са руским колегом, тај посао биће повољан за Србију. 
- Србија не купује наоружање већ га Руска Федерација донира, и Србија ће платити само онај део који се тиче прилагођавања те опреме - рекао је Дачић. 
Министар није прецизирао о којој своти је реч, али како наводе упућени у ову проблематику, вредност борбене технике која се нашла на преговарачком столу више пута је мењана. 
Москва је за шест "мигова-29" и поправку постојеће четири српске летелице овог типа, заједно са пратећом опремом, испоставила рачун од око 50 милиона долара. На интервенцију руског министра одбране Сергеја Шојгуа, наводно, овај износ је смањен, а последња цена овог пакета о којој је разговарано била је око 25 милиона долара. 
О укупној вредности посла и начинима плаћања још ће бити речи у Москви, а ако нека питања остану отворена, онда можда и у Београду почетком наредне године, када се очекује посета руског председника Дмитрија Медведева. 
Буџетом за наредну годину нису предвиђена средства за куповину МИГ-ова, па ће ово питање вероватно бити регулисано на неки други начин. Војна опрема ће највероватније бити испоручивана сукцесивно, а требало би да договорено буде испоручено до краја године. 
Стручњаци су рекли да би посао са Русијом био епилог вишегодишњих напора државе да, после три деценије, темељно обнови ратну авијацију, јер су застарело ваздухопловство и све ближи датум истека рока српским МиГ-овима највећи проблеми наших оружаних снага. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА