Најновије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: Најефикаснији борци против ИД-а су Шиити!

Поједини амерички политичари најављивали су брзу победу у великој бици за Мосул, главно упориште ИД-ове терористичке организације у Ираку, али војни извори са терена наводе да је стварност поприлично другачија.

Шиитске милиције боре се са Ирачком војском (Фото: Јутјуб)

Наиме, амерички генерал Стивен Таунсенд, заповедник америчке анти-ИД коалиције, рекао је да ће бити потребне још две године великог напора да се ИД избаци из својих упоришта, Мосула у Ираку и Раке у Сирији.
По питању актуелне борбе за Мосул, Таунсенд је рекао како је напредак спор, али боље од овог се није могло ни очекивати. Рекао је како се ИД укопао и како се анти-ИД снаге суочавају са бруталним тактикама терориста.
- Њихов борац ће изаћи из зграде држећи дете изнад главе, тако да можемо да га видимо, све док не уђе у идућу зграду - рекао је Таунсенд.
Истакао је да ирачка војска у појединим нападима има знатне губитке па су прошле недеље морали да направе паузу да би се поновно снабдели. Ипак, занимљиво је истаћи да Таунсенд има највеће речи хвале за најконтроверзнијег члана анти-ИДкоалиције у Ираку - већински шиитске снаге за које се верује да имају снажну везу са Ираном. Упркос томе Таунсенд истиче да су се ове милиције показале врло дисциплиноване у борби против ИД-а.
Споменимо притом да ирачке власти планирају ове недеље да имплементирају закон којим ће се овим милицијама дати легални статус па ће се од сада борити у склопу регуларних ирачких оружаних снага. Методологија борби против ИД-а је комплексна јер они превасходно користе самоубилачке нападе како би неутралисали ирачку војску. Међутим, не иде увек све по плану. ОВДЕ можете да погледате како је прошао самоубица који се залетео на ирачке војнике. Извор: Правда 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА