Најновије

ЈОВАНОВИЋ: Ја сам спреман да пружим руку Изетбеговићу, Тачију, Пленковићу

Либерално-демократска партија одлучиће до краја јануара како ће наступити на председничким изборима и уколико истовремено буду и парламентарни о политици и савезу који ће правити на тим изборима, јер је тако нешто неопходно, каже лидер странке Чедомир Јовановић.

Чедоир Јовановић (Фото: Јутјуб)

Он у интервјуу „Политици” истиче да ЛДП не може да подржи Сашу Јанковића као председничког кандидата, зато што је за „нашу подршку потребно да има јасну политику, која мора бити у првом плану, а ње нема, осим уколико се политика не своди на критику Вучића”.
ЛДП је већ најавио да ћете ви бити кандидат на председничким изборима?
Никада у политици нисмо били фолиранти. Оног тренутка када се као кандидат појавио Вук Јеремић, а он није дошао сам, већ су се поклопили његови интереси и интереси дела опозиције, било је јасно да он не може да буде кандидат ЛДП-а. Јеремић је израз политике континуитета која је, по мом мишљењу, уништила ову земљу и било је логично да повучемо потез какав смо повлачили у прошлости, а то је да кандидујемо политику са амбицијом да тај промил шансе искористимо како бисмо додатно афирмисали  и сачували ту обалу на коју ће касније Србија прећи, као што су у међувремену  Вучић, Николић и Дачић.
Остављате, дакле, могућност и промене става...
Најава Јеремићеве кандидатуре торпедује било какву могућност озбиљног договора око заједничког кандидата грађанских снага у земљи. Идеја о парламентарним изборима до којих ће доћи уколико Вучић процени да је то једини начин хомогенизовања његовог бирачког тела око председничког кандидата кога ће истаћи, под условом да се сам не кандидује, намеће нужност заједничког наступа и јединства у изборној кампањи. Кључно је питање способности странака да озбиљно одговоре на околности. Грађанске организације су, с једне стране, под притиском Вучића, а са друге, под притиском који нам намеће обавезу да подржимо Сашу Јанковића, који је најавио кандидатуру.
Шта мислите о Јанковићевој кандидатури?
Отворено говорећи, Саши Јанковићу потребно је много више од његове жеље да буде председник Србије. Потребна је јасна политика, коју нема, осим конфликта са Вучићем, што није довољно. Потребна му је и једна врста политичког карактера, који до сада нисам видео. Потребан нам је председник шири од страначког контекста, који ће имати ауторитет да стане пред сваку власт и заштити грађане, а ја то нисам видео у ономе што је политички бекграунд Саше Јанковић. Ту најмање мислим на чињеницу да је до 2000. године седео у Јуловом министарству и да му то није био никакав проблем. Ја пред тим нећу да затварам очи. Сашу Јанковића не познајем и о њему, као и сви други, не знам ништа. Мени је био довољан један Коштуница, кога сам познавао и мислио да знам све.
Свесни сте да ће вас оптужити да се додворавате Вучићу?
Па, у мене 20 година пуцају сви, већина оних која је ушла у то политичко позориште у коме они наводно моле Сашу Јанковића да се кандидује, а он као размишља, а иза свега тога стоји он. Такво понашање је нешто на шта ја никада нисам пристајао. То су манири Бориса Тадића и других политичких манекена. Ако Јанковић хоће подршку ЛДП-а, ред је да разговара са ЛДП-ом, а ако мисли да може без политичког искуства које генерише наша странка, ДС и ми лично, онда му желим што и другим противкандидатима на изборима – нека му буде онако како ради.
Нећу пристати на колективну хистерију која заправо говори о дијагнози нашег друштва, а не вредностима и визијама. Ја сам спреман да пружим руку Изетбеговићу, Тачију, Пленковићу, који има извесне дилеме око карактера поздрава „За дом спремни”, а треба да бежим од Вучића? За 20 година нисам избегао ниједан сукоб с Вучићем, не желим их у будућности, али ако буду нужни због опстанка наших вредности, онда ћу, наравно, ја бити наспрам њега, као што сам увек био.
Уколико буде и парламентарних избора, може ли странка која жели да уђе у парламент да води кампању за неког нестраначког председничког кандидата, како би се то одразило на њен резултат на парламентарним изборима?
Парламентарни избори потпуно мењају карактер председничких. Заједнички кандидат на председничким изборима обавезује заједнички наступ на парламентарним и кога ЛДП да подржи? Ви кажете да ће ми неко „залепити” Вучића, баш ме брига, али ко ће то да уради? Хоће Саша Јанковић, коме док је био у Јуловом министарству нису сметали Томислав Николић и Маја Гојковић у тој влади. Или да водим рачуна шта ће Борис Тадић да каже, за кога имам велико разумевање због слома који је претрпео, али он кад нема шта да каже зарежи на мене, а он је направио напредњаке.
Стиче се утисак да ЛДП може да разговара само са ДС-ом?
Разговарамо са свима осим са „Доста је било”, из два разлога – прво, ЛДП, који има оштру и јасну политику, не може да прави коалицију са НЛО покретом, без иједног јасног политичког става, осим ако политички став није – хајде да оставимо политику по страни, а да кандидујемо нашу фрустрацију Вучићем за коју ће можда гласати милиони који су такође фрустрирани Вучићем. Ми имамо контакте чак и са људима из Тадићевог СДС-а, а ту су ДС и ЛСВ, нешто што је природно и разговарамо, наравно.
Рекли сте да бисте могли да разговарате и да будете власт са Вучићем, што је изазвало скандал у неким круговима, остајете при томе?
Да, спреман сам да разговарам. Па, ми хоћемо да успоставимо елементарни ред и мир у нашим односима у региону, а како Србија да буде у миру са другима ако није сама са собом? Наравно да ћу да разговарам, али друго је питање да ли можемо око нечега да се договоримо, чак и кад се сложимо – то није довољно. За мене није реално веровати да Вучић и ја можемо да будемо у истој влади, просто наши политички карактери и судбине су такви да је један на власти, а други у опозицији. Како ствари стоје, Вучић ће још дуго бити на власти, а ја покушавам да вратим у живот опозицију.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА