Најновије

БЕОГРАД - ГРАД КОЈИ ЈЕ НАЈВИШЕ ПУТА РУШЕН: Бомбе да не заборавимо, "пријатељске" и непријатељске!

Ако се изузме сравњени Дрезден, Београд у Европи убедљиво води као град који је безброј пута немилосрдно рушен непријатељским и "пријатељским" гранатама.

Бомбардовање Београда 1999. (Фото: Јутјуб)

Историчарка Дубравка Стојановић подсетила нас је - а шокирала британског принца Чарлса - да је Београд у протекла два века бомбардован шест пута. По овој страшној чињеници, ако се изузме сравњени Дрезден, у Европи убедљиво води као град који је безброј пута немилосрдно рушен непријатељским и "пријатељским" гранатама.

Овај потиснути податак актуелизовао је поруку коју је покојни патријарх Герман изговорио приликом освећења обновљеног храма Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, 2. септембра 1984. године, пред око 50.000 људи. Патријарх је, тада, рекао: "Браћо, да праштамо - морамо , али да заборавимо - не можемо!" Није мали број политичких делатника који олако причају о праштању, који се залажу за "залеђивање прошлости", наивно верујући да је једносмерно гледање у будућност безгрешни пут ка ЕУ. Подастире се плитка мисао по којој је визија извеснија ако се ослободимо терета прошлости. Можемо ли, например, усташама да заборавимо логор смрти у Јасеновцу? Иако је систематски уништавана архива, верујем да су тачни подаци израелског центра Јад Вашем који је давно утврдио да је у том пакленом казамату Независне Државе Хрватске преклано и убијено 700.000 Срба, Јевреја, Рома, комуниста и антифашиста. Можемо ли да избришемо 1999. годину када је, од 24. марта до 10. јуна, најмоћнија алијанса у историји човечанства на малу Србију испалила 30.000 пројектила са осиромашеним уранијумом. На овај сироти народ авиони деветнаест најмоћнијих земаља сручили су 15 тона нуклеарног отпада. Нису Клинтон, Кларк и Солана рушили режим Слободана Милошевића, већ је смртоносна коалиција одлучила да засвагда казни читав српски народ. Само два примера за питање: можемо ли да опростимо ако не заборавимо? Овоземаљска логика упућује да се грех, или нешто слично,не може опростити ако се пре тога - не избрише из памћења. Све док човек памти, он суштински не опрашта. Свети Јован Лествичник из шестог века упорно је понављао: само је заборав истински опроштај! Мудри Соломон упозоравао је да мржња замеће свађе, а љубав прекрива све! Сами одлучите који вам је "резон" најближи. Миломир Краговић, књижевник и новинар Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА