Најновије

БЕРЛИН У НЕВЕРИЦИ: Откривен џихадиста у редовима државне безбедности!

Први пут немачка служба државне безбедности открила је у својим редовима једног исламисту који је наводно откривао тајне информације на једном исламско-екстремистичком сајту, али цела прича постала је скоро бизарна када су медији пренели да су агенти Савезне службе за одбрану устава (БфВ) приликом хапшења и претреса стана открили да је њихов колега у прошлости био геј порно звезда пре него што се 2014. преобратио у ислам.

Келн (Фото: Википедија)

Иако је осумњичени ухапшен још 17. новембра, немачка јавност је тек ових дана сазнала да је БфВ ухапсила једног свог педесетједногодишњег запосленог агента, који се 2014. преобратио у ислам, а осумњичен је да је „под лажним именом остављао исламистичке коментаре на интернету и нудио интерне информације у току онлајн ћаскања”. Засад нема индиција да је ухапшени агент има било какве везе са терористичком групом Исламска држава, а како наводе немачки медији, верује се да је заправо у онлајн ћаскању поверљиве податке службе нудио једном другом запосленом у БфВ, који је као и он тајно радио на праћењу исламистичких сајтова и организација које делују у Немачкој.
Међутим, либерални недељник „Шпигл” и конзервативни дневник „Велт” тврде да је овај саморадикализовани џихадиста хтео да активира бомбу и разнесе се у централној згради БфВ у Келну, те да је ухапшени делом то признао тако што је помињао бомбашке нападе „у име Алаха”.
Портпаролка БфВ-а рекла је, пак, да не може да потврди ове медијске наводе, одбивши и да објави детаље о позицији коју је осумњичени терориста имао у служби, као и да коментарише то када се „терористички тројански коњ”, како су нападача прозвали поједини медији, прикључио овој служби државне безбедности.
„Нема доказа до овог тренутка да постоји конкретна опасност за безбедност БфВ-а и његових запослених. Човек је оптужен за објављивање исламистичких изјава путем интернета користећи лажно име, као и за откривање интерних агенцијских материјала на интернету. То је све”, рекла је она, додајући да се „осумњичени током обуке понашао неупадљиво и искључиво у свом подручју одговорности”.
Шеф БфВ-а Ханс Георг Масен је појаснио да је ухапшени „радикализован од неког у његовом блиском окружењу, а да нико то није приметио”, те да стране шпијунске агенције непрестано покушавају да се инфилтрирају у службу.
Како су сазнали немачки медији, ухапшени је немачки држављанин шпанског порекла, ожењен је и има четворо деце, запослен је у једној банци, при чему је за БфВ наводно почео да ради у априлу ове године тако што је за ову службу прикупљао информације о исламистичкој сцени у Немачкој.
Његово хапшење је изазвало велико интересовање немачких и америчких медија, при чему су новооткривени детаљи о исламистичкој кртици у немачкој тајној служби довели до тога да је цела прича постала бизарна и безмало скандал за саму службу. Немачки најтиражнији таблоид „Билд” и угледни амерички дневник „Вашингтон пост” истовремено су објавили да су агенти БфВ-а претражујући стан ухапшеног колеге пронашли порно филмове са хомосексуалцима у којем је ухапшени имао једну од главних улога. Иако то што је агент био геј порно звезда нема никаквог значаја за саму истрагу, ови детаљи довели су до утиска у јавности да је у питању један од најнадреалнијих шпијунских скандала у новијој немачкој историји.
Према писању „Вашингтон поста”, ухапшени је на интернету поверљиве податке службе понудио једног другом прикривеном агенту БфВ, при чему су подаци били тако прецизни да су агенти врло брзо могли да идентификују „кртицу” и да га ухапсе следећег дана. Један високо рангирани званичник БфВ-а је у разговору за вашингтонски дневник рекао да они који су испитивали ухапшеног кажу да је он можда ментално болестан и да можда чак има подвојену личност, док је „Шпигл” дошао до сазнања да је ухапшени још од преласка у ислам 2014. био веран салафистичком проповеднику Мухамеду Махмуду, који је регрутује џихадисте и сада се бори у Сирији на страни ИД.
Сва та сазнања изнедрила су питање како је уопште таква особа могла да постане агент службе, која је задужена за сакупљање информација које се тичу потенцијалног нарушавања демократског поретка у земљи, безбедности Немачке, као и противобавештајни рад. Значај ове службе је порастао када ју је страх од исламистичких екстремиста натерао да појача надзор над потенцијалним исламистичким групама након два исламистичка терористичка напада у јулу, за које је одговорност преузела ИД.
Будући да ова служба процењује да је у Немачкој око 40.000 исламиста, укључујући 9.200 ултраконзервативних салафиста и 1.200 особа које класификује као потенцијалне терористе, овај случај је изазвао бурне коментаре не само опозиције већ и чланова владајућих странака.
„Сматрам да овај инцидент изискује промену безбедносних провера”, рекао је Буркард Лишка, посланик Социјалдемократске партије, која је млађи партнер у влади демохришћанке Ангеле Меркел. „Не можемо себи дозволити још један овакав инцидент.”
Посланица опозиционе Левице Урсула Јелпке је знатно оштрија и сматра да „домаћа тајна служба нема пропусте у својој безбедности, већ је она безбедносни пропуст сама по себи”.
БфВ одговара директно министру унутрашњих послова земље, а портпарол овог министарства је одбацио позиве да буду преконтролисане процедуре ове службе. „Засад немамо назнаке да постоје било какви фундаментални структурални проблеми (у БфВ)”, рекао је он, истичући да је управо БфВ помогао да се разоткрије осумњичени и да је ово „изоловани случај”.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА