Најновије

Тренутак у којем је спречен Трећи светски рат

Британски историчар Пол Крикмор у својој новој књизи детаљно описао сусрет америчког СР-71 “Блекбрд” шпијунског суперсоничног авиона и руског МиГ-31.

Миг-31 (Фото: wikimedia.org/DmitriyPichugin)

Сусрет се догодио 6. октобра 1986. године.
Инцидент је Крикмору описао је амерички пилот Ед Јилдинг. Историчари оцењују да је овај инцидент, да су ствари пошле по злу, у најмању руку могао изазвати огромну дипломатску кризу између САД и СССР-а, а у најгорем - Трећи светски рат.
Причу пилота пренео је Дејли мејл: 
"У даљини, можда на неких 160 километара од нас, видео сам дугачак и бљештав кондензацијски траг како иде према нама. Знао сам да је то руски ловац, веројатно МиГ-31, тад најновији совјетски пресретач. 
Подигао сам перископ и схватио да и ми остављамо дугачак кондензацијски траг иза нас. Знао сам да руски пилот види лако наш траг баш као и ми његов. Претпоставио сам да је совјетски пилот баш попут мене, заљубљеник у ваздухопловство и да врло напорно покушава бити најбољи. Претпоставио сам да има наредбу испалити ракете ако закасним с окретом и клизнем у совјетске територијалне воде. 
Тада СР-71 није имао никакву одбрану против ракета, али су се поуздали у малу вероватноћу да их ракета погоди. 
Одлучио сам не одустајати те летети по плану. Тада се учинило да му пада брзина на неких 20 километара висине. Видио сам да му нос авиона пада испод хоризонта и да клизи према доле. Ми смо остали на рути и забежили фотографије због којих смо дошли на место догађаја", описује пилот.
Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА