Најновије

Ово је човек кога се треба највише плашити у 2017. години!

У 2016. години лидер Северне Кореје урадио је нешто због чега ће цело човечанство морати да брине и у 2017. години - тестирао је нуклеарну бомбу. И то не само једном. Спровео је чак два теста, а најгоре је то што заправо нико не зна да ли би у нападу беса могао једну и да употреби.

Ким Џонг Ун показује моћ свету (Фото: Синхуа)

Северна Кореја извела је две нуклеране пробе у 2016. години. Једну у јануару, једну (најјачу икада) у септембру. Томе треба додати и низ ракетних тестова и јасно је због чега свет има разлога да брине.
- Комбиновање бојевих глава са технологијом балистичких ракета у рукама насилног лидера као што је Ким Џонг Ун рецепт је за катастрофу - рекао је у децембру адмирал Хари Харис, главнокомандујући пацифичке команде америчке војске. Брус Бенет, одбрамбени аналитичар из "Ранд корпорејшна", отишао је још даље ши изјавио да би се Ким Џонг Ун могао сматрати "најопаснијим човеком на свету".

Колђика је заправо претња Северна Кореја?

Септембарски тест ставио је Пјонгјанг најјачи положај у коме су икада били. Кимов режим тврди да су успешно детонирали нуклеарну главу која може да се постави на балистичку ракету, а медији у тој земљи тврде да ће овај тест омогућити Северној Кореји да произведе мање и лакше нуклеарне главе веће ударне моћи. Западни стручњаци страхују да тиме домет нуклеарног наоружања Пјонгјанга могао да доведе Аљаску, Хаваје, па чак и централну Америку у опасност. Јачина нуклеарне бомбе која је тестирана у септембру процењена је на десет колотона експлозивне моћи, готово дупло јаче од оне која је тестирана у јануару. Поређења ради, бомба коју је САД бацио на Хирошиму имала је 15 колотона. Ипак, аналитичар Бенет сматра да упркос напредовању севернокорејског наоружања, оно не представља глобалу претњу за свет, јер још увек не поседује оружје које може да досегне било који део планете. Седам од осам тестова балистичких ракета дугог домете (2.000 километара или даље) сматра се неуспешним.

Да ли је Ким заиста такав чудак или је само прорачунат?

Аналитичари се слажу да је Ким далеко од чудака каквим га представљају. Професеор Сегун Кјун Ко, који је некада радио у севернокорејском министарству спољних послова, за Кима каже да је "опрезан и прорачунат". На пример, Ко тврди да Ким користи годишње војне вежбе САД и Јужне Кореје у своју корист. - Ким тражи од свог народа и подређених потпуну покорност његовом руководству, јер је земља на ивици инвазије САД и Јужне Кореје - рекао је Ко - Он ствара кохезију и јединство међу својим људима у суочавању са инвазијом.

Шта се може очекивати почетком 2017. године?

Почетак године могао би бити миран. - Чуо сам од севернокорејских званичника да неће предузимати никакве провокативне потезе док не заснају какве ће потезе педузети нова америчка администрација - рекао је да Парк Хуи Рак са Кокмин Универзитета у Сеулу. То значи да би иницијатива могла да буде Трампова. Нови амерички председник већ је најавио да би размислио о повлачењу америчких трупа из Јужне Кореје. Чак је и изјавио да је спреман да се сусретне са северно корејским председником уз хамбургер. Истовремено, Трамп Ким називао манијаком са којим се мора грубо поступати. Ипак, Парк Хуи Рак упозорав да уколико то буде случај, Ким би могао жестоко да нападне. -Ким Џонг Ун има тенденцију да буде отворен и мало екстреман у својим одговорима на претње - каже Рак. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА