Најновије

СТОЛТЕНБЕРГ ПРЕТИ: Одговорићемо на веће присуство Русије на Балкану!

НАТО примећује повећано присуство Русије на западном Балкану, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Јенс Столтенберг (Фото: РИА Новости)

Како је рекао, атлантски војни савез ће "на руску пропаганду одговорити отвореном дебатом и чињеницама".
Столтенберг је одговарајући на новинарска питања о томе да ли су министри НАТО говорили о Русији рекао да "сукоба са Русијом нема", али да Алијанса верује у право суверених нација да одлучују о свом путу и будућности.
- Видели смо повећано присуство Русије и на западном Балкану. Нећемо одговорити на руску пропаганду пропагандом, већ отвореном дебатом, јер верујемо да ће на дуже стазе чињенице и истина надјачати - казао је Столтенберг. 
Столтенберг је рекао да су прочитани извештаји у вези са умешаношћу руских држављана у инциденте у Црној Гори током изборног дана. 
- Власти у Црној Гори ово истражују, и Србија је помагала у прикупљању чињеница у вези са инцидентом - навео је Столтенберг. 
Столтенберг је поручио да НАТО верује у отворено, слободно, демократско друштво, поручујући да ће реформе и модернизовање безбедносних институција ојачати земље на западном Балкану, пренео је портал ЦдМ. 
- То ће бити најбољи начин да оне буду спремније да се штите од спољашњих мешања - казао је Столтенберг. 
Генерални секретар НАТО је рекао да је Црна Гора показала колико се може постићи кроз евроатлантске интеграције и поздравио чињеницу да је 15 чланица већ ратификовало Протокол о приступању Црне Горе. 
 - Али у региону је напредак у застоју и видели смо назадовање у реформама, тако да морамо урадити више да подржимо реформе и стабилност, са више политичког дијалога, више практичне сарадње и ближе сарадње са ЕУ, јер стабилност на западном Балкану доноси више безбедности Европи - додао је Столтенберг. 
Он је навео да је идеја НАТО-а да буду заједно и штите једни друге, поручујући да ће бити добро за Црну Гору да буде део НАТО-а, али и за Алијансу да држава постане пуноправан члан. 
- Црна Гора ће бити део најјаче војне алијансе у свету, биће под окриљем безбедносних гаранција НАТО-а, што значи да смо заједно и штитимо једни друге и да је напад на једну чланицу напад на Алијансу - додао је он. 
Како је рекао, чланство Црне Горе добро је и за НАТО, јер Црна Гора доприноси нашој колективној одбрани и безбедности целе Алијансе. 
- Њеном стратешком локацијом, изласком на Јадранско море, и чињеницом да Црна Гора има војне способности које су важне за НАТО - видели смо да је Црна Гора већ доприносила нашем присуству у Авганистану - казао је Столтенберг, поручујући да се Алијанса радује што скоријем чланству Црне Горе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА