Најновије

ДА ЛИ ЈА ПАПА БИО ЗАЉУБЉЕН У ОВУ ЖЕНУ: Писма открила највеће тајне Јована Павла Другог!

ЛОНДОН - ББЦ ће у понедељак емитовати документарни филм о томе какви су били односи са женама најомиљенијег папе, Јована Павла II и да ли је био заљубљен у удату професорку филозофије.
Јован Павле II (Фото: Јутјуб)

Јован Павле II (Фото: Јутјуб)

Документарац о Папином љубавном животу снимљен је на основу откривених писама које је 70-тих година прошлог стољећа разменивао, тада као кардинал Карол Војтила, с Аном-Терезом Туминицком професорком филозофије која је радила на књизи о папама. Туминицка, која је преминула 2014. године, казала је како је се четири године редовно дописивала с будућим поглаваром Католичке цркве, обоје су тада били у 50-тима, а сарађивали су на филозофској расправи коју је писао. Професорка, рођена у аристократској пољској фамилији, била је удата за професора с Харварда, Хендрика Хаутхакера. Но, казала је како је остала одана пријатељица Папи, све до његове смрти, а био је гост и у њиховом дому у Вермонту. Карл Бернштајн, награђивани амерички новинар који је 1996. године написао биографију о Ивану Павлу ИИ, написао је како му је сарадња с Туминицком помогла да постане Папа. Она је демантовала било какву емоционално-романтичну везу између њих двоје казавши: 'Како сам се могла заљубити у средњовечног свештеника?" Ипак, њени пријатељи мислили су другачије. Џорџ Ханстон Вилијамс, такођер професор с Харварда, казао је како Папа није био свестан њених дубоких осећања. Она их није скривала те је једном приликом казала: 'Имао је посебне покрете, посебан осмех, начин на који је гледао све око себе био је другачији и било је неке лепоте у томе.' Друга жена с којом је Папа био врло близак је Ванда Полтавска, психијатар. Права бура у Ватикану настала је 2009. када је у јавност пустила врло личну кореспонденцију, књигу од 570 страница, између ње и Папе. Упознали су се 50-тих година када је потражила помоћ свештеника због грозота које је преживјела у нацистичком логору, између осталог и медицинских експеримената којима је била подвргнута. Постали су блиски пријатељи и она је била међу неколико особа које су биле уз његову самртничку постељу. Шта има лоше у пријатељству жене и свештеника? Зар и они нису људска бића. Радимо за исту ствар', одговорила је након гласина о романтичној вези с Папом.
Прочитајте још:ПИСМО УПОЗОРЕЊА КОЛИНДИ: Ситуација неиздржива – Србе прогоне, мене пљују на улици!Американац који је рушио Путина: Укините санкције Русији!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА