Најновије

АУСТРИЈСКИ МЕДИЈИ: Босна се распада, Путин хоће незевину Републику Српску

Аутор чланка посвећеног ситуацији на Балкану новинар Ерих Ратфелдер у свом тексту истиче да је руска страна одбила подржати продужење мандата ЕУФОР-а у БиХ, први пут у протеклих 18 година.
Република Српска (Фото: ЈуТјуб)

Република Српска (Фото: ЈуТјуб)

Руси су рекли да се противе постојању било којег страног војника у БиХ. Британци су на то одговорили да ће ЕУФОР заменити НАТО-ом – преноси лист. Ратфелдер наводи и пример са седнице Већа за спровођење мира (ПИК) када је „Русија плесала у ставовима“. Порука је да Москва не жели БиХ у садашњим границама – преноси аустријски медиј. Уз то, Русија не жели да се Балкан даље приближава ни ЕУ, јер се тиме приближава и НАТО-у. Ратфелдер истиче да је руски амбасадор при УН-у Виталиј Чуркин упозорио да има више негативних примера резултата притиска на државе да се прикључе ЕУ и НАТО-у. Сада Москва жели закомпликовати пут Србије и БиХ у ЕУ. Оно што је најважније, тиме ће спречити укључивање ових земаља у НАТО – наводи овај новинар. У БиХ је руски утицај чак и јачи него у Србији. Док Београд настоји балансирати између жеља и сентимената, председник Републике Српске Милорад Додик отворено игра за руску страну, наводи лист. "Die Presse" даље преноси да је званична Москва председника Српске свесрдно подржала по многим питањима, укључујући и оно о заштити интереса Републике Српске у међународним институцијама.
Прочитајте још:Додик: Нема ништа од признавања Косова!ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ УПОЗОРАВА: Рушењем Додика можемо изгубити све!Додик: Одлука Савета министара неважећа
Извор: Агенција Газета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА