Најновије

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Годишњица усташког масакра над бањалучким основцима

Служењем парастоса у Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац, обележене су 74 године од злочина над 52 ученика ове школе које су убиле усташе.
Господ даровао венце мучеништва усташким жртвама (Илустрација: Правда)

Господ даровао венце мучеништва усташким жртвама (Илустрација: Правда)

Обележавању 74. годишњице злочина присуствовали су припадници Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри Дане Малешевић и Миленко Савановић. Чубриловић је рекао да је наша историја препуна оваквих догађаја, али да је овај злочин, у коме су деца побијена без испаљеног метка, најтрагичнији. - Злочин у овој основној школи је један од најстрашнијих који је почињен у Другом светском рату. Нажалост, од исте руке и политике српски народ је неколико пута страдао у 20. веку, што не сме бити заборављено - истакао је Чубриловић. Министар рада и борачко–инвалидске заштите Миленко Савановић нагласио је да је идеологија фашизма у најгорем облику била манифестована у НДХ, те да су, вођене таквом идеологијом, усташе починиле стравичне злочине. - Српски народ не сме више дозволити да буде убијан и прогањан - рекао је Савановић. Министар просвете и културе Дане Малешевић поручио је да не смеју бити заборављени злочини почињени над Србима. - Деца из ове школе су убијена маљевима и секирама. Морамо се сећати свих наших жртава, не да би се светили, него да злочини више никада не би били поновљени - рекао је Малешевић. Присутни су истакли да је људски опраштати, али да се овај злочин никада не сме заборавити.

У усташком пиру страдало 2.300 Срба

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу Срба у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин побиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дете. Годишњица овог страшног злочина обележена је јуче светом литургијом у Спомен-храму Светог великомученика Георгија, а на спомен-костурници у Дракулићу служен је парастос за невино убијене Србе. Међу убијенима на зверски начин, без испаљеног метка, била су и 52 ученика шарговачке Основне школе. Усташки командир овако се похвалио централи о својим достигнућима:
Прочитајте још:
Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА