Најновије

Глобални договор нафташа могућ у априлу: Ирану допуштени посебни услови

ТЕХЕРАН - Глобални споразум о замрзавању производње нафте могао би да буде потписан у априлу, уз изузеће Ирана који има право да повећа производњу после санкција.
Могућ глобални договор нафташа (Фото: Pixabay)

Могућ глобални договор нафташа (Фото: Pixabay)

Коначни споразум о замрзавању производње, с циљем подршке ценама нафте које су пале 65 одсто од јуна 2014. године због превелике понуде, вероватно ће бити следећег месеца, можда опет у Дохи, рекао је руски министар енергетике Александар Новак, а преноси агенција Ројтерс. Четири водећа светска произвођача нафте - Русија, Саудијска Арабија, Катар и Венецуела, састали су се у Дохи прошлог месеца и најавили спремност за замрзавање производње "црног злата" на нивоу из јануара, уколико и други произвођачи учине исто, подсећа британска агенција. Новак је навео да би из споразума могао да буде искључен Иран, будући да та земља настоји да поврати производњу која је била погођена међународним санкцијама уведеним због нуклеарног програма Техерана, а које су у јануару ове године укинуте. "Делимо (мишљење) да је Иран у посебној ситуацији. Санкције које су уведене значајно су погодиле (иранску) производњу", рекао је руски министар енергетике после састанка с иранским колегом Биџаном Занганехом. Додао је да Иран и даље инсистира на оправку своје производње пре евентуалног замрзавања производње. "Све у свему, Иран подржава потребу за координисаном акцијом између извозника нафте, укључујуци и могуће замрзавање. Али, ирански став је да најпре обнове обим своје производње... Након тога, спремни су да се придруже замрзавању", казао је Новак, а наводи Ројтерс.
Прочитајте још:РУСИЈА УКИДА ТРАНСПОРТ ГАСА КРОЗ УКРАЈИНУ: Србија остаје без снабдевања!РУСИЈА ЧЕКА: Путин и руски генерал упозорили да ће доћи до краха САД 28. маја ове године
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА