Најновије

"Београд на води" или "Београд под водом"? Уместо кула никло мини језеро

БЕОГРАД - На градилишту стамбених кула, због подземних вода, створено мини језеро. Надлежни ипак кажу да је то нормална ствар и да језеро нема везе с порастом водостаја.
Београд на води (Фото: beobuild.rs)

Београд на води (Фото: beobuild.rs)

Право мало језеро се протеклих дана створило у темељној јами, где би требало да никне једна од кула "Београда на води", а проблем је решен када је у недељу језеро исушено. Више од десет пумпи успело је да исцрпи подземне воде из рупе, како би радови могли да се наставе. Подземне воде претходних дана испуниле су темељну јаму, а црпне пумпе нису успевале да смање ниво воде, који је видно растао. Зато су радови накратко били обустављени. У питању није било изливање реке, већ је вода продирала одоздо. Бедем са џаковима с песком, постављен до Саве како би спречио да река поплави градилиште, успешно је одолевао. "То је порозно тло и подземне воде су сасвим нормална ствар", наводи директор "Беоком сервиса" Дарко Главаш. "Где год дубље у Београду копате, јави се вода. Пумпе испумпавају воду и то је рутинска ствар. То што се овде створило језеро нема никакве везе са порастом водостаја", објашњава он. Воде у јами у недељу није било. Ипак, поједине пумпе су и даље радиле. И на градилишту је било живо, јер су радници били свуда наоколо. Грађевинске машине стварале су буку. Према најавама метеоролога, водостај Саве и Дунава у Београду наредних дана ће бити у стагнацији. Сава би са данашња 532 центиметра у четвртак требало да падне на 523, а Дунав код Земуна са 567 на 555 центиметара. Ови водостаји су далеко од границе када се проглашава ванредна одбрана од поплава. Нижи ниво Саве погодоваће неимарима, јер подземне воде неће пунити темеље великог градилишта, а они ће без проблема наставити припреме за почетак надземних радова прве две куле пројекта "Београд на води".
Прочитајте још:ПРАВОСЛАВНА ВЕЗА: „Руси ће нам прекрити Храм Светог Саве мозаицима“Ваљевска Грачаница тоне огромном брзином, вода скоро до крова! (ФОТО/ВИДЕО)
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА