Најновије

Путин озбиљно прети: Атомски удар на САД са 16 балистичких ракета!

Руски дневник  наводи да се руска Северна флота припрема за контролу борбене готовости својих снага нуклеарног застрашивања, што представља вежбу која није извођена већ 25 година.
Руска борбена готовост (Фото: Јутјуб)

Руска борбена готовост (Фото: Јутјуб)

Две руске најновије стратешке нуклеарне подморнице су спремне да отплове у Баренцово море. Једна од њих ће ускоро лансирати 16 интерконтиненталних балистичких ракета у једној салви. Како пише “Известија” Северни флота планира да понови совјетску војну операцију “Бехемот”. Подморнице “Јуриј Долгоруки” и “Владимир Мономах” су спремне за вежбу, али само једна од њих ће лансирати свих 16 Булава ракета у једном плотуну. Планирано лансирање се не помиње на званичним војним сајтовима, а новинска агенција Тас је прошле недеље навела да ће салва састојати само од два пројектила, а не од 16. подморнице класе Бореј су главни елемент у поморском делу нуклеарне тријаде Русије. Способне су да носе 16 Булава ракета, од којих свака има шест до десет нуклеарних бојевих глава, и могу остати скривене испод ледене капе Арктика и достићи циљ који је даљи више од 9000 километара. Русија планира да изгради укупно осам таквих подморница. Три су већ у активној служби, а наредне четири су у фази тестирања или су под различитим фазама изградње. “Бехемот” је вежба коју је Совјетски Савез извршио 1991. године као могући сценарио нуклеарног рата против САД и она је изведена да би се потврдила могућност и сигурност брзог подводног плотуна. 6. августа 1991. године, подморница “Новомосковск” је испалила свих 16 СС-Н-23 ракета, а салва је трајала 3 минута и 44 секунди, са 14 секунди другим интервалом између појединачних лансирања. Током ове вежбе, први и шеснаести пројектил су погодили своје циљеве на полуострву Камчатка, а остали су извршили самоуништење у лету. Овај догађај се још увек сматра светским рекордом.
Прочитајте још:У Турској мртвих и рањених у бомбашким и ракетним нападимаСеверна Кореја спремна да испали нуклеарне бојеве главе
Извор: Курир/Вебтрибјун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА