Најновије

ГЛАДНИ РАТА: Оснива се Добровољачка армија Украјине

Бивши лидер Десног сектора, самостални народни посланик Дмитриј Јарош, покренуо је у Врховној ради Украјине иницијативу за оснивање Добровољачке армије Украјине.

Дмитри Јарош (Фото: pics.top.rbc.ru)

Јарош је саопштио да сакупља гласове да се усвоји нацрт закона о украјинској добровољачкој армији. У интервјуу украјинском порталу 'Апостроф' Јарош је рекао да основу ове армије треба да чине ветерани такозване антитерористичке операције на истоку Украјине. Према његовим речима, добровољци ће имати оружје код куће, што ће за њих бити најбољи подстицај да заштите своју домовину.
Јарош сматра да ће у првој фази формирања овакве армије довољно бити да у свакој области постоји по један батаљон који може да буде искоришћен за помоћ војсци унутар земље. 
У фебруару је Јарош представио нову политичку снагу – Национални покрет Државотворна иницијатива Јароша. Он се пре тога одрекао овлашћења вође организације Десни сектор. Јарош је изјавио да његов став о раду националистичког покрета није у складу с оним за шта се та организација залаже у овом тренутку.  Стручњак Информационо-аналитичког центра Московског државног универзитета Ломоносов Свевлад Веселов сматра да је стварање добровољачке армије за Дмитрија Јароша начин да подсети људе на себе.  "Откако је Јарош престао да води Десни сектор, њега су заборавили. Сада он жели да предводи неку милитаризовану организацију. Јарош је одлучио да пређе на нови ниво – да уједини све који су некада учествовали у добровољачким батаљонима", рекао је Свевлад Веселов. Према његовом мишљењу, Јарош хоће да постане шеф целог добровољачког покрета у Украјини и да озакони садашње стање ствари.  "Овај нацрт закона практично легализује садашње стање ствари у којем многи, враћајући се из зоне такозване антитерористичке операције, не дају оружје него га задржавају. Јарош у свом интервјуу спомиње да се покрећу кривични поступци против ветерана антитерористичке операције због тога што нису предали оружје. Овим законским предлогом он покушава да озакони њихов социјални статус – то нису потенцијални злочинци спремни да употребе оружје, него патриоте Украјине. Јарош, притом, не жели да предводи један од добровољачких покрета него читав добровољачки покрет у Украјини", наводи политиколог. Веселов, међутим, сматра да овај нацрт закона Врховна рада неће одобрити.  "Влада, судећи по последњим поступцима, покушава некако да обузда оне који су се вратили из зоне антитерористичке операције, а не да им даје специјални статус. Тешко да ће партија украјинског председника Петра Порошенка гласати у Ради за овај нацрт закона, а и Народни фронт премијера Арсенија Јацењука. И, највероватније, нацрт закона неће бити усвојен. У сваком случају Јарош ће добити подршку људи који су се вратили из зоне антитерористичке операције", закључио је Свевлад Веселов.  Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА