Најновије

ВУЧИЋ О КАРАЏИЋУ И ШЕШЕЉУ: Нећемо да дозволимо да хашке пресуде руше Србију и РС

БЕОГРАД - Србија је на раскрсници економској, политичкој и моралној, поручио је данас председник Владе Србије Александар Вучић са конференције за новинаре одржане поводом хашких пресуда Радовану Караџићу и Војиславу Шешељу.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Премијер је отворивши ту тему нагласио да је дошло до великих политчких турбуленција као и да је Хашки трибунал још једном доказао да је политички суд и да му је циљ не да помири народе у региону него да их задржи у прошлости.
- Хашки суд закива ексере у ковчег уснулог Балкана - нагласио је премијер и додао да сваки злочинац треба да буде кажњен укључујући и оне који су чинили злочине над Србима. - Некима ни то није мало - додао је Вучић коментаришући 40 година робије Караџићу.
- Никоме нећемо да дозволимо да на основу хашких пресуда руши Србију и РС - нагласио је премијер.

Када је реч о Шешељу, премијер је рекао да му жели добро здравље и срећу и да пресуда која му је у Хагу изречена није проблем него је проблем његова политика која гура Србију у прошлост и нестабилност. Премијер је потом рекао да је уверен да многи злочинци над српским жртвама неће дочекати нити правду, нити казну. - Политика велике Србије није политика будућности и политика Владе Србије - рекао је Вучић одговарајући одриче ли се политике велике Србије коју је својевремено заговарао с Вучићем.

"Никад ближи губитку избора"

На новинарско питање да ли ће вас коштати избора помирљиве поруке упућене региону, Вучић је рекао да напредњаци никад нису били ближи губитку избора и додао да је економија земље стабилна. "Синоћ сам добио прво истраживање у овој општенационалној еуфорији и јасно је да никад нисмо били ближи губитку избора. То је врло реално, на народу је да одлучи", рекао је Вучић. "Када сам рекао губимо изборе, не мислим појединачно, као странка, него сви заједно, надам се да сте разумели...", појаснио је минут касније Вучић. На питање да ли је хашка пресуда Шешељу својеврсна опомена њему и влади пред изборе, Вучић је рекао да је Хаг тачно знао кад су избори кад су заказивали изрицање пресуде, али и њену садржину. - Нисам се чуо са господином Шешељом, колико година већ не разговарамо.. осам или тако нешто... не желим му ништа лоше... њему и његовој породици али и њему у обичном животу желим све најбоље, али кад је реч о политици ни сад, ни у будућности нећемо имати додира. Вучић је поново додао да никада и никоме неће дати да понижава нити ружи Србију као и да мисли да је то добро чинио у протеклих годину и 10-11 месеци.

"Пре краја године разговор и о повећању примања"

Немам никакве сумње да уколико наставимо са позитивним економским трендовима можемо пре краја године да разговарамо са ММФ о повећању примања, пре свега за просвету, здравство, војску, полицију и пензионере, изјавио је данас премијер Александар Вучић. Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је ММФ задовољан досадашњим резултатима. Премијер је поновио да је Србија што се тиче економије стабилна, да напредује, да је јавни дуг мањи за 316 милиона евра, а да је дефицит у првом кварталу уместо 62 милијарде девет милијарди динара. Рекао је да је за земљу веома значајно да у јуну буде четврта и пета ревизира споразума. "Ако бисмо заџали такав дефицит сигуран сам и немам готово никакве сумње да можемо пре краја године разговарамо са ММФ о повећању примања пре свега за просвету, здравство, војску, полицију и пензионере. А за остале ћемо да видимо", рекао је Вучић, додајући да неће да обећава куле и градове да би добио изборе.

"Буџетски дефицит мањи за 420 милиона евра"

Премијер Србије Александар Вучић данас је казао да је на крају марта буџетски дефицит 8,9 милијарди динара, а да је био планиран мањак у државној каси од 62 милијарде. "Буџетски дефицит је за 420 милиона евра бољи од плана", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије. Он је истакао да у прва три месеца није било нових задуживања државе. "Јавни дуг је смањен за 316 милиона евра, захваљући курсним разликама", рекао је Вучић. Вучић је казао да очекује да ће до краја године бити створени услови да у договору са ММФ-ом буду повећане пензије, као и плате запослених у просвети, здравству, војсци, полицији.
Седница владе која је претходи обраћању, почела је у 11.30 сати. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА